‘Ode an die Freunde’

Ode an die Freunde

Augustus 2012. Drie Antwerpse conservatoriumstudenten klassieke zang: Lissa Meyvis, Alexandra Franck en Jokke Martens zijn geselecteerd voor de Body Mind Voice Master Class in Berlijn. 

Augustus 2012. Drie Antwerpse conservatoriumstudenten klassieke zang: Lissa Meyvis, Alexandra Franck en Jokke Martens zijn geselecteerd voor de Body Mind Voice Master Class in Berlijn.

Een unieke ontmoetingsplaats. Hun paden kruisten elkaar op het juiste moment. Vooraf kenden ze mekaar amper. Door hun gedeelde passie worden ze in Berlijn vrienden. Weer thuis volgen enthousiaste verhalen. Dat viel niet in dovemansoren. Lissa wordt door de baas van het Zoldertheater in Kapellen uitgedaagd om met haar twee Berlijnvrienden plus een klassieke pianist, Lester Van Loock, haar eerste eigen programma te brengen. Zij werd het trekpaard. Er diende ook een naam gezocht. Beethovens 9de Symfonie, op een gedicht van Schiller, leverde inspiratie. Met een knipoog naar ‘Ode an die Freude’, werd het ‘Ode an die Freunde’.

Duik in de muziekgeschiedenis

Hun creatieve impuls was niet in te tomen. Het werd een avontuurlijke aaneenrijging van composities waarin voor alles ruimte was, van de muziek van Mozart, Beethoven, Puccini, tot  A Chorus Line en fraais van de Comedian Harmonists: liederen, aria’s, operafragmenten en pianosolo’s. Alles aangestuurd door een sterke verbeeldingskracht. Eindresultaat: een uiterst gevarieerd palet met een eigen interne logica. Uiteraard was er de uitdaging om het publiek te prikkelen.

In hun compilatie mixen ze het intellectuele en populaire repertoire met een goed ontwikkeld gevoel voor het absurde en pittige. Geen kopieerwerk, ze doen het op hun eigen, onvervalste, heerlijke manier.  Out of the box denken en creativiteit brengen zuurstof in de wereld van de klassieke muziek.

Savoureren

De Zwarte Zaal van het Fakkeltheater is de intieme setting. Een kale scène, op een vleugelpiano na, toveren ze om in een beeldende wereld. De dames bespelen een breed emotioneel palet van naïef, verleidelijk, passioneel tot dreigend. Hun stemmingen wisselen als de kleuren van een kameleon. Het programma biedt vocale muziek met een caleidoscoop van stemmingen en klankkleuren. Uitbundig op een intelligente manier. Een geslaagd experiment, helder en speels gaande van weelderige, opera-achtige vocale lijnen tot flexibele melodische lijnen. Het aura dat vele aria’s omringt slopen ze met een jeugdige overmoed en een ritmische drive met hun mooie stemmen die goed bij elkaar passen en duidelijk in de smaak vallen bij het publiek.

‘Ode aan die Freunde’ staat voor enthousiasme, gedrevenheid en vuurwerk. Ze voelen zich als visjes in het water op de scène met hun vlotte lichaamstaal en leveren vocaaltechnisch zeer virtuoze variaties af. ‘Ode an die Freunde’ is een bijzonder geslaagd amicaal verbond.

Muziek waar je geen hoofdpijn van krijgt met liederen uit het klassieke en meer recente repertoire. Je wordt niet alleen geraakt door de muziek maar ook door het enthousiasme, de schoonheid en het kleurrijke samenspel.  

Licht verteerbare klassieke muziek voor de geïnteresseerde leek en voor de liefhebber van het klassieke genre. Pianist Lester Van Loock weet het publiek te mee te slepen. Op een virtuoze manier zet hij ‘De Tweede en Dertiende Hongaarse Rapsodie’ van Liszt neer. Deze vier zeer getalenteerde mensen aan het werk zien is meer dan de moeite waard om uit je luie zetel te komen.

 ‘Ode an die Freunde’ is heerlijk om te zien en te horen en te boeken voor theater, personeelsfeestjes tot zelfs in de huiskamer toe.                                                                                                                                                                         

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist