Ode an die Freunde pakt uit met sprankelende ‘Funny Freunde’

Gouden Label Muziektheater

Deze Funny Freunde, masters klassieke zang: Alexandra Franck, Lissa Meyvis, Jokke Martens en master piano Lester Van Loock bouwen elk afzonderlijk een nationale en internationale carrière uit. Een rock&roll leven, dan staan ze hier of elders in een opera of een concert.

Losse draden die in elkaar verstrengelen. Gelukkig kruisen hun artistieke paden elkaar geregeld. Succes komt niet vanzelf. Een kunstenaar moet zichzelf profileren en ondernemen. Na de vorige succesvolle edities is er eindelijk weer een vervolg waar reikhalzend naar werd uitgekeken.

De drie klassiek geschoolde zangers Alexandra, Lissa en Jokke, samen met klassiek pianist Lester pakken voor de derde keer uit met een spitsvondig programma. Met veel goesting werd aan dit project gewerkt. Vier individuen die met passie, energie en persoonlijkheid op het podium staan.

Hun talentenkast zit vol lades. Met de bricolagetechniek, het vermengen van verschillende genres: opera, operette, musical, pop en jazzy standards, met humor als rode draad, houden ze andermaal met een dadaïstische collage het publiek in de ban.

Passie voor muziek én ‘What a difference a Friend makes’

‘Funny Freunde’ is een combinatie van ambacht en frisse virtuositeit. Het podium als een speeltuin. Zoals Gustav Mahler het verwoordde: ‘Het belangrijkste in muziek staat niet in de noten!’. Muziek is geen keurslijf, men kan er zich in uitleven. Dit kwartet kan men geen gebrek aan vindingrijkheid en originaliteit aanwrijven.

Na ‘Ode an die Freunde’ in 2012 en ‘A fine line’ in 2016 bruist en parelt ook hun derde konterfeitsel. Ze zoeken het raakvlak op tussen muziek en theater, subtiel en tegelijkertijd verslavend. Imponeren met bellen en toeters is niet altijd te verkiezen boven het ingenieuze van de eenvoud, het instinctieve. Ze hebben geen nood aan een knap decor om zich in te leven of ingenieuze belichting.

De relevantie, dé vibe is hun zang en de muziek die je elektrificerend van begin tot eind onder stroom houdt. Met hun explosieve spontaniteit en heerlijk klinkende melodieën smeden ze in het theateruniversum de losse composities tot een ijzersterk geheel. Door de intieme setting is hun lichaamstaal en mimiek goed te volgen. Hun dolle spel brengt een kettingreactie aan tintelingen in je lijf teweeg, die openbarsten in heerlijke lachsalvo’s.

Oud en nieuw

Hun keuze viel op muzikale hoogvliegers uit het klassieke en lichtere repertoire, maar net zo goed minder bekende pareltjes krijgen een stilistische upgrade. De stemmen resoneren, trillen met elkaar in perfecte close harmonie. De solopartijen worden met expressiviteit en heldere frasering verklankt.

Lissa brengt bijvoorbeeld op een intense en breekbare manier ‘My Funny Valentine’ van Richard Rogers met als tegengewicht het zwoele ‘Bewitched, Bothered and Bewildered’ door verleidster pur sang Alexandra. Ook ‘Si, mi chiamano Mimi’ uit La Bohème van Puccini geeft ze een extra dimensie. Pittig en speels is het duet ‘Prenderó quel brunettino’ tussen Alexandra en Lissa uit Cosí fan Tutte van W.A. Mozart en kattig en vinnig het ‘Duetto buffo di due gatti’ van G. Rossini.

Jokke kan zich helemaal smijten in ‘I want to Sing in the Opera’ van George Arthurs. Een straf staaltje van toonvastheid is wanneer het trio zangers drie composities door mekaar husselt: ‘My Way’ van Paul Anka, ‘All By Myself’ van Eric Carmen en ‘Life on mars’ van David Bowie. Lester is een meester van het klavier, een knappe pianist letterlijk zowel als figuurlijk, die elke noot inhoud geeft. Als begeleider is hij de ruggengraat van het geheel. Als solist slaagt hij er in je de adem te benemen met zijn imponerende pianospel, onder meer ‘Etude opus 10 no 5’ van Frédéric Chopin  en ‘Prelude no 1 in C’ van J.S. Bach. Een pianist met een uitzonderlijke toucher.

Het smaakt naar méér…

Tijd is vloeibaar, wordt uitgerekt, verbogen. Als je wenst dat het snel zou gaan, gaat het langzaam. Als je wenst dat iets eindeloos duurt, gaat het in volle vaart naar de finish. Zo ook ‘Funny Freunde’. Hun muzikale discours getuigt van een intelligente opbouw.

De grote troeven van dit viertal zijn in de eerste plaats vakmanschap, stem- en instrumentbeheersing, daarnaast joie de vivre in een cocktail van subtiele, absurde humor, en een aanstekelijke vitaliteit. Een voorstelling waar je blij van  wordt en opgeladen weer naar buiten stapt. Als alle voorstellingen dit jaar dergelijke kwaliteit halen zitten we gebeiteld.

‘Funny Freunde’ een boeiende voorstelling met een rijk spectrum: met poëtische momenten, lichtheid en donkerte, intimistisch versus exuberant. Dit viertal weet maximaal te ontroeren met minimale middelen. Hun scheppingsdrang, zang en speelplezier verdienen een Nominatie Gouden Label.


  • WAT: ‘Funny Freunde’ door Ode an die Freunde
  • WIE: Alexandra Franck, Lissa Meyvis, Jokke Martens, Lester Van Loock
  • WANNEER & WAAR: première zondag 6 januari 2019, Zwarte Zaal Fakkeltheater

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist