Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

OBV: Wereldcreatie Jermaine Maurice Spivey, William Forsythe en Crystal Pite sluiten seizoen af

Met de Amerikaanse choreograaf Jermaine Maurice Spivey stelt Opera Ballet Vlaanderen, na Jan Martens en Anne Teresa De Keersmaeker, de derde associate artist voor die meteen zorgt voor de wereldcreatie Extant.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Samen met de dansers van Opera Ballet Vlaanderen stelt Jermaine Maurice Spivey met Extant de uitdagende vraag: wat heeft bestaansrecht op het toneel van een operatempel? Wat wordt als gepast en wat als ongepast beschouwd in de kunsten, de muziek en de dans? Een tweede, daarmee verwant thema is dat van de toe-eigening of appropriatie. Waar ligt de grens tussen artistiek leentjebuur, ernaar verwijzen, erdoor geïnspireerd zijn en je iets toe-eigenen? Wie krijgt een stem binnen de kunsten en wie mag de kunsten vorm geven?

Met deze thema’s trokken Spivey en de dansers zich terug in de repetitiestudio’s. Veel van Extant – wat zoveel betekent als ‘bestaand’ of ‘wezenlijk’ – komt uit de gestructureerde improvisaties van de dansers tijdens dat werkproces.

De Keniaanse geluidskunstenaar KMRU zorgt voor de muziek, hiervoor gebruikt hij het hele operagebouw als orkest. Zo nam hij geluiden op in wandelgangen, ateliers en technische ruimtes en combineert die met zangstemmen die je niet vaak hoort op een operascène zoals Whitney Houston, Mariah Carey of Otis Redding. De Amerikaanse Basbariton Justin Hopkins horen we wel vaak op onze planken en ook zijn stem wordt mee gesampled in de muziek van KMRU, samen met de stemmen van de dansers.

Spivey staat op de affiche naast twee van zijn grote leermeesters met wie hij in het verleden ook samenwerkte: William Forsythe en Crystal Pite.

Van Forsythe brengt OBV voor het eerst One Flat Thing, reproduced. Een kort maar spectaculair ballet waarin de scène verandert in een speelveld vol actie, gevarieerd en zelfs chaotisch aan de oppervlakte maar waarin diepe structuren verborgen zitten. Twintig dansers brengen tussen, op en onder twintig tafels een ballet dat bestaat uit vijfentwintig korte en langere thema’s die soms gedeeltelijk of helemaal herhaald worden.

De sublieme soundscape van Thom Willems wordt live gemixt en reageert op de improvisaties van de dansers. Dat maakt van elke voorstelling van One Flat Thing, reproduced een hele nieuwe ervaring.

De avond begint met een herneming van Crystal Pites Ten Duets on a Theme of Rescue. Een ballet waarvoor Spivey de instudering deed bij verschillende gezelschappen, waaronder ook het onze in 2017. De toeschouwer krijgt exact wat de titel belooft. Tien duetten spelen met het begrip redding. Wie redt wie? En is er altijd een redding?

Deze drie choreografen die verbonden zijn met elkaar in hun werk, zorgen ervoor dat deze trip bill een niet te missen afsluiter wordt van het balletseizoen.


OPERA ANTWERPEN | 3za 3, zo 4, wo 7, do 8, vr 9, za 10 jun om 20:00u zo 11 jun om 15:00u

OPERA GENT | do 22, vr 23, za 24, di 27, do 29, vr 30 jun om 20:00u zo 25 jun om 15:00u

info en tickets: operaballet.be

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.