Obrecht: Missa Maria zart

De Missa Maria zart van Jacob Obrecht is een buitengewoon werk, zowel letterlijk, omdat het waarschijnlijk de langst bestaande mis van de Renaissance is, die een uur duurt, als in de meer algemene betekenis van het woord. Het wordt erkend als een van de meest ambitieuze artistieke creaties van zijn tijd; sommigen hebben beweerd dat het zich niet laat beschrijven. De directeur van Cappella Pratensis, Stratton Bull, vertelde over zijn belangstelling voor de complexiteit van de renaissance-mensurale notatie en de moeilijkheden die hedendaagse ensembles soms ondervinden bij de interpretatie ervan. Hoewel er al verschillende opnames van deze mis bestonden, waren er weinig of geen die erin geslaagd waren recht te doen aan het subtiele systeem van mensurale tekens en het gebruik van de notatie in het algemeen. In 2018 werd een symposium gehouden en de daaruit voortvloeiende uitvoering vond plaats, maar de plannen voor een opname werden uitgesteld vanwege de Covid-19 pandemie. Dit had het welkome, zij het onbedoelde gevolg dat vóór de opnamesessies in september 2022 verschillende andere live-uitvoeringen mogelijk werden: de interpretatie die Cappella Pratensis op schijf vastlegt is goed ‘doorleefd’.

Jacob Obrecht werd tussen 1457 en 1459 in Gent geboren. Zijn carrière omvatte een reeks posten als koordirigent in Noord-Frankrijk en de Lage Landen (Cambrai, Brugge, Bergen op Zoom, Antwerpen). Hij stierf in Ferrara (aan de pest) in mei of juni 1505.

Het is niet bekend wanneer de Missa Maria zart is gecomponeerd, maar er zijn goede redenen om aan te nemen dat het een van Obrechts allerlaatste miscycli is.

Zelfs naar Obrechts maatstaven is Maria zart ongewoon complex en inventief.

Aangezien men het erover eens is dat Maria zart waarschijnlijk werd gecomponeerd voor het keizerlijk hof in Innsbruck, gebruikt Cappella Pratensis de Germaanse uitspraak die daar in gebruik zou zijn geweest.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: