Novecento 2017 musiceert Leuven naar de 20ste eeuw

Het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant gaat al jaren door onder het motto Festival 20 21 met het tweeluik Novecento en Transit. De muziek uit vorige eeuw staat centraal in Novecento, Transit focust op de 21ste eeuw.

Dit jaar programmeert het festival 11 concerten met muziek van de 20ste eeuw met Mahler, Goebajdoelina, Ravel, Szymanowski, Debussy, Schulhoff en andere.

Op verschillende locaties in Leuven, van 25 september tot en met 25 oktober 2017 kan je tal van solisten en ensembles aan het werk horen.

Novecento – missie 2017

De 20e eeuw ligt intussen bijna twintig jaar achter ons. Toch zijn we haar onuitputtelijke rijkdom nog volop aan het ontginnen. Week na week delven musici ‘nieuwe’ meesterwerken op; ze verfrissen onze oren, verruimen onze muzikale geest, en dagen ons luisteren uit. Ze openen daarbij ook nieuwe werelden naast het comfortabele en gelukzalige rijk van de pure ‘herkenning’.

Novecento stimuleert onverminderd de speurtocht naar onderbelichte meesterwerken. Natuurlijk is ons festival ook verknocht aan de klassiekers van de 20e eeuw, maar bovenal houdt het ervan om deze te verbinden met werken die minstens evenveel kwaliteiten hebben, maar – om welke redenen dan ook – minder bekendheid genieten. Daarom presenteren we in deze editie een groot aantal dubbelportretten: Sjostakovitsj en Oestvolskaja, Ravel en Enescu, Debussy en Szymanowski, Stravinski en Schulhoff, en ga zo maar door. De minder gekende componisten zullen daarbij niet alleen uit de schaduw kunnen treden van hun bekendere collega’s; ze zullen vooral ook een nieuw licht kunnen werpen op de haast grenzeloze rijkdom van de recente muziek.

Novecento is bovenal een festival voor open geesten: voor muziekliefhebbers die zich graag op sleeptouw laten nemen, zowel op bekende als minder bekende paden, maar steeds met de diepe wens om verrast en verwonderd te worden. Deze wens te helpen verwezenlijken is de eigenlijke bestaansreden van ons festival. Daarom werkt Novecento zo graag samen met musici die niet alleen uitstekende uitvoerders zijn, maar bovendien ook bondgenoten in deze boeiende queeste.

Pieter Bergé artistieke invuller

Overzicht programmatie

 • ma 25 sep Oxalys /Margriet van Reisen mezzosopraan / Henk Neven bariton

“ Die Gedanken sind frei ” – Gustav Mahler

 • do 28 sep Bram Bossier viool / An Raskin bajan Russische accordeon / Pieter Wispelwey cello

Silenzio – Sofia Goebajdoelina

 • di 3 okt Claron McFadden sopraan / Claire Chevallier piano/ Josse De Pauw verteller

Façade – De wereld van Mata Hari

 • za 7 okt Jan Michiels & Inge Spinette piano / Lore Binon sopraan / Yves Saelens tenor, Werner Van Mechelen & Jérôme Varnier bas /Angélique Noldus & Camille Bauer mezzosopraan / Klaas Verpoest licht- en tekstregie

Impressions de Pelléas – Claude Debussy – Pelléas et Mélisande

 • ma 9 okt New European Ensemble

De maalstroom van de tijd – Gérard Grisey – Vortex Temporum

 • wo 11 okt Meccore String Quartet

Szymanowski – mysterie & meesterschap – Karol Szymanowski

 • zo 15 okt Maria Milstein viool / Hanna Shybayeva piano / Trio Khaldei / Quatuor Zaïde / Sophie Hallynck harp / Toon Fret fluit / Ronald Van Spaendonck klarine t/ Johan Van Cauwenberge voordracht

Ravel & co

 • Wo 18 okt Daan Vandewalle piano / Johan Van Cauwenberge stem / Pieter Bergé tekst / Klaas Coulembier montage

Een grote onbekende: Ervín Schulhoff – Ervín Schulhoff versus Alban Berg / Igor Stravinski /                   Arnold Schönberg

 • Wo 25 okt Spectra Ensemble/ Gerard Bouwhuis piano

Dona nobis pacem – Dimitri Sjostakovitsj – Galina Oestvolskaja


 • ORGANISATIE: Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant, (016) 20 05 40
 • WAAR & WANNEER: van 25 september tot 25 oktober 2017, verschillende locaties in Leuven
 • festival2021.be
 • FOTO’S: mt FvV Vlaams-Brabant

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist