Nostalgia van Wim Henderickx door Boho Strings

Kort voor Kerstmis valt een cd in bus van het strijkorkest Boho Strings o.l.v. David Ramael: Nostalgia. Het jonge label Antarctica Records (Mechelen) stond in voor de productie en maakte er een goed ogende en beter klinkende CD van met muziek voor strijkorkest van componist Wim Henderickx o.l.v. David Ramael: mooie toegankelijke hedendaagse werken.

Boho Strings resideert in ’t Werkhuys, een socio-culturele ontmoetingsruimte die allerlei projecten ondersteunt en ook een volkskeuken aanbiedt ( www.werkhuys.be ). Boho Strings, zo vermeldt de website, engageert zich graag en dat laat zich in de naam lezen, geïnspireerd op Borgerhout en bohemien. Ramael vertelde me dat ‘maatschappelijke zelfreflectie’ en de ruime blik naar het Midden-Oosten zich tonen in projecten als Trinity, La Captive, D-Radicalize! enerzijds en anderzijds met premières van componisten zoals Zaid Jabri, Nabil Benabdeljalil, Houtaf Khoury, Salim Dada en Kareem Roustom. (zie ook hun YouTube-kanaal),

Nostalgia

Met deze debuut-CD maakt Boho Strings een voorzichtige keuze: werken (vaak herwerkt) voor strijkorkest van de Vlaamse componist Wim Henderickx die in 2016 van Klassiek Centraal nog het Gouden Label Carrière in ontvangst mocht nemen. Het werd een overzicht doorheen de evolutie van zijn composities. Enkel het laatste werk, Nostalgia, schurkt tegen het Midden-Oosten aan. Hendrickx componeerde het oorspronkelijk voor een zinderend instrumentarium uit die regio. De herwerking bleef kleurrijk al mis ik toch wat zest.

Maarten Beirens schreef de toelichtende tekst (in het Engels) en wijst erop dat Wim Henderickx zijn “kunst benadert als een ambacht” (mijn vertaling). In een trailer vertelt de componist zelf dat het “belangrijk [is] dat je er echt naar kan luisteren; dat het hedendaagse muziek is die een publiek kan aanspreken.” Zo vatten ze de productie goed samen.

Met Nostalgia begeeft Boho zich nog niet geheel in het eigen avontuur. Wie van goede hedendaagse muziek houdt zonder al te veel scherpe kanten, vindt zeker zijn gading. De opnamekwaliteit is prima zoals het ensemble zelf dat Henderickx’ muziek mooi tot leven brengt. Het werd een aangename productie die zeker zijn weg vindt naar muziekliefhebbers. Ik kijk alvast uit naar de volgende CD die zich meer laat kruiden door het eigen engagement.


  • WAT: Nostalgia – Works for String Orchestra by Wim Henderickx
  • WIE: Boho Strings o.l.v. David Ramaels
  • UITGAVE: Antartica Records, Cat. nr AR 01, audio CD, released nov. 2019

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

[bsa_pro_ad_space id=3]

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC