Holliger: Lunea – Christian Gerharer

Heinz Holligers “droomopera” Lunea, die met veel bijval in première ging in Opernhaus Zürich, verweeft elementen uit het leven en de geest van Nikolaus Franz Niembsch (1802-1850), de in Hongarije geboren Oostenrijkse dichter die schreef onder de naam Nikolaus Lenau. Lenau’s laatste, fragmentarische geschriften hebben Holliger’s verbeelding aangewakkerd en geleid tot de creatie van een ingewikkeld inventief werk met een prachtig evocatieve hoofdrol voor bariton Christian Gerhaher.

Hier kan Gerhaher zijn volle gevoeligheid tonen in het omgaan met de fijnste nuances van de taal en zijn bijna onbeperkte spectrum van tonaal-dynamische gradaties in de intonatie. De dichter Lenau spreekt het meest direct vanuit de klanken en noten...

Neue Zürcher Zeitung

De 2-CD set, in slipcase, wordt begeleid door een uitgebreid 120 pagina’s tellend Duits-Engels boekje met het volledige libretto door Händl Klaus en samenvattingen van elk van de 23 scènes van de opera, evenals een begeleidend essay van Roman Brotbeck, een notitie van Christian Gerhaher over de uitvoering, partituur fragmenten, foto’s van de opvoering, en meer.

* Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: