Nieuwe Podiumkunstensite Leuven

Leuven is in de running voor Europese Culturele Hoofdstad in 2030. Cultuurvernieuwing ligt aan de basis van hun promotiecampagne. Een van deze projecten is de bouw van een nieuw podiumkunstengebouw. Het gebouw zou tegen 2027 klaar zijn maar hoe vorderen deze plannen?

De plannen voor de Hertogensite lagen voor het eerst op tafel in 2016. Multifunctionaliteit was van bij het begin een belangrijk discussiepunt. In 2019 stelde de stad Leuven een ontwerpteam aan voor de bouw van een nieuw gebouw voor de podiumkunsten aan. De eer ging hiervoor naar het Londense bureau Sergison Bates Architects. Op 14 november datzelfde jaar konden Leuvenaars voor het eerst kennismaken met het projectteam om zo de participatie van de stadsbewoners te vergroten — een online participatieluik ging hieraan vooraf.

De ambities van de stad reiken verder dan enkel een nieuw cultuurgebouw. Leuven wil haar geschiedenis extra in de verf zetten en historische gebouwen terug heropwaarderen. Het Sint-Pietersziekenhuis overschaduwde omliggende gebouwen zoals de Romaanse Poort en de Predikherenkerk. Symbiose tussen oud en nieuw was belangrijk in het ontwikkelende van de podiumkunstensite. Extra groen, water en pleintjes waren ook deel van het masterplan dat de gemeenteraad in september 2020 goedkeurde.

Overzicht toekomstige activiteiten

INFO

Meer informatie over de planning klik hier

Meer informatie over het masterplan klik hier

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: