Dinsdag 18 oktober nodigde BE Culture, het cultuurpersbureau van Sévérine Provoost, de cultuurpers uit op een persconferentie in opdracht van Honda Benelux. Een nieuwe en unieke wedstrijd voor jonge musici, die les volg(d)en in een van de conservatoria in ons land, is geboren…
Officiëel persbericht
De twee Brusselse muziekhogescholen lanceren een nieuwe muziekwedstrijd die bestemd is voor de studenten van de acht Belgische conservatoria – een première in de muziekgeschiedenis van ons land. Zowel de halve finale (op 16 november 2016) als de finale (19 februari 2017) van deze ‘Honda Competition for Classical Music’ vinden plaats in de grote concertzaal van Brusselse conservatoria. Mecenas Honda Benelux rijkt 16.000 euro uit aan de drie laureaten.
De wedstrijd wordt gezamenlijk georganiseerd door het Koninklijk Conservatorium Brussel, School of Arts van de Erasmushogeschool Brussel, en door het Conservatoire royal de Bruxelles. Het initiatief komt van het bekende Japanse automerk en van dochteronderneming Honda Benelux. De wedstrijd is voorbehouden aan afstuderende of net gediplomeerde studenten van de acht deelnemende muziekhogescholen: Koninklijk Conservatorium Antwerpen, Koninklijk Conservatorium Gent, Lemmens Instituut Leuven, het Conservatoire royal de Liège, de École Supérieure des Arts van Mons Arts², het Institut supérieur de musique (IMEP) te Namen, het Koninklijk Conservatorium Brussel, School of Arts van de Erasmushogeschool Brussel, en het Conservatoire royal de Bruxelles. Het is de eerste keer dat deze instellingen aan een dergelijk gezamenlijk initiatief deelnemen. Het voorzitterschap van de jury wordt waargenomen door de heer André de Groote.
Op 16 november 2016 vindt in de grote concertzaal van de Koninklijke Conservatoria van Brussel de halve finale plaats. Tijdens maximaal 30 minuten vertolken de 16 geselecteerde kandidaten (2 per deelnemende school) een of meer zelfgekozen werk(en). Tijdens de finale, op 19 februari 2017 in dezelfde zaal, spelen of zingen de drie door de jury geselecteerde kandidaten een zelfgekozen programma van 45 minuten.
De jury van de halve finale bestaat uit docenten (een per deelnemende hogeschool) en wordt voorgezeten door een vooraanstaand figuur uit de Belgische muziekwereld. Voor de finale wordt de jury uitgebreid met nog twee prominenten uit de muziekwereld. De namen van de kandidaten en van de juryleden worden op een later tijdstip bekendgemaakt. De winnaar van de ‘Honda Competition for Classical Music’ ontvangt 8.000 euro, de tweede prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en de derde laureaat krijgt 3.000 euro. Honda Benelux heeft zich ertoe verbonden de wedstrijd voor drie jaar financieel te ondersteunen.
Conform de bedrijfswaarden, staat Dhr. Paul Tomanek, voorzitter van Honda Benelux, erop dat de activiteiten van de onderneming de samenleving weerspiegelen waarin ze werk¬zaam is: ‘Met dit mecenaat ondersteunt Honda een initiatief dat bijdraagt aan het algemeen welzijn, een uitstraling over heel België geniet en het belang onderstreept van nog twee bedrijfswaarden: educatie en uitmuntendheid.’
Extra toelichting
Paul Tomanek en Peter Swinnen beantwoorden graag de vragen van Klassiek Centraal. Paul Tomanek is de directeur van Honda Benelux en Peter Swinnen is directeur van het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Brussel.
Paul Tomanek: Muziek is mijn passie. Weet u, ik volgde zelf les in het conservatorium nog voor de splitsing in een Vlaams en Franstalig conservatorium. Als 13-jarige was ik vrije leerling viool bij Maurice Raskin. Later koos ik niet voor een professionele muziekcarrière, maar stapte in het bedrijfsleven. Oude liefde roest niet en dankzij de bedrijfspolitiek van Honda, dat mecenaat hoog in het vaandel voert, kon in als directeur van Honda Benelux deze wedstrijd organiseren.
LVM: De wedstrijd is dus uw persoonlijk initiatief?
Paul Tomanek: Welja, zo is dat. Al enige tijd liep ik met de idee iets te doen voor al de conservatoria samen in dit land. Er is eigenlijk geen gezonde competitie van het niveau op die schaal. Hoe die wedstrijd dan wel moest georganiseerd worden en ingevuld, is bij de gesprekken met de directies gegroeid tot wat nu voorligt.
We koesteren grootste verwachtingen en hopen dat de wedstrijd de nodige erkenning krijgt. We hebben alvast drie jaar mecenaat voorzien. Het is een mooi pakket prijzengeld voor de drie laureaten en we menen dat dit een verdiende aanmoediging is voor hen. Het zijn jonge mensen die hun studie hooguit één jaar hebben afgerond en een duw in de rug kunnen gebruiken. We trachten via ons dealernet van auto’s en moto’s ook nieuw publiek aan te trekken. Daarom is het bijwonen van de wedstrijd ook gratis.
Weet u, gezonde competitie verhoogt de kwaliteit. Daar staat Honda voor – en ik heb het niet alleen over het bedrijf op zich, maar over mijnheer Honda, de stichter. Hij was ook altijd sterk te vinden voor mecenaat en wereldwijd volgt het bedrijf Honda, los van commerciële inzichten, die viesie. De inspanning kan geleverd worden voor cultuur zijn, sport, jeugd en noem maar op. Als het maar gaat naar doelen die kwaliteit voorop stellen en die resultaatgericht zijn.
Peter Swinnen: Hoe kon ik het voorstel van de heer Tomanek afwijzen toen hij mij kwam opzoeken en vertelde over zijn idee een muziekwedstrijd voor de verschillende muziekhogescholen in ons land te organiseren? Alle hogescholen voor muziek in Vlaanderen en Wallonië die op deze wijze samenwerken in een gezonde competitie, dat zag ik zitten. Samenspraak met de directies bracht de formule: een multidisciplinaire wedstrijd.
Deze wedstrijd benadrukt de uitwisseling van de culturele ethiek die in onze scholen heerst met al die studenten uit allen hoeken van de wereld die hier samen les volgen. Hoe divers de afkomst en culturele achtergrond ook soms is, het ideaal is altijd hetzelfde. De uitdaging van deze wedstrijd verhoogt de kwaliteit en dat dient de muziek nog meer. Hij gaat immers niet uit van ‘destructieve competitie’, wel integendeel.
LVM: Er komen meerdere instrumenten aan bod. Mag ik zeggen: eindelijk?
Peter Swinnen: Welja, zoals ik zei, de wedstrijd is multidisciplinair. Hij is niet naar een bepaald instrument of instrumentengroep gericht. Dat maakt de wedstrijd ook boeiender en sterk gevarieerd. De hogescholen leveren elk één jurylid en je begrijpt dat de juryleden niet elk instrument door en door beheersen. Dat maat lobbywerk zo goed als onmogelijk. Door dit systeem staat de muziek helemaal vooraan voor de kandidaten. Zij kunnen helemaal vrij gaan om het publiek hun muzikaal verhaal te vertellen. Er wordt een staalkaart aangeboden van wat de conservatoria aanbieden.