Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Eén van de beste balletscholen ter wereld oprichten; dat was de ambitie van Benjamine De Cloedt en Damien Comeliau toen ze het voormalige gebouw van de Nationale Bank in Luik kochten en renoveerden. Nu het schooljaar van start is gegaan en de gloednieuwe Mosa Ballet School haar eerste leerlingen begroet, wordt hun droom werkelijkheid.

Op 29 augustus 2022 opende de Mosa Ballet School haar deuren: maar liefst 85 dansers van over de hele wereld kunnen hier vanaf de leeftijd van 12 jaar een professionele dansopleiding genieten. Hun vorming is veeleisend maar steeds menselijk en met aandacht voor een evenwichtige relatie tot hun lichaam. De nieuwe school heeft alles in huis om tot de wereldtop te behoren: een docententeam dat heel wat grote namen uit de internationale danswereld samenbrengt en een uitzonderlijk gebouw op een ideale locatie in hartje Luik. 

Excellentie en menselijkheid in een innovatieve pedagogische aanpak

Dit ambitieuze project is het geesteskind van Benjamine De Cloedt die zich voornamelijk door haar dochter liet inspireren. “Het was mijn dochter, die zelf danseres is, die me introduceerde in de wereld van de dans,” zegt De Cloedt. “Ik begeleidde haar op haar pad en merkte dat topprestaties enkel kunnen worden bereikt met een zekere strengheid en discipline, maar voelde tegelijk aan dat de leermethoden aan vernieuwing toe waren.

De Mosa Ballet School wil bekwame dansers opleiden die aan het eind van hun traject helemaal klaar zijn voor de uitoefening van hun beroep. Het conservatieve idee van ‘noodzakelijk lijden’ wordt volledig losgelaten; hier worden techniek en discipline doorgegeven in een resoluut positieve setting. De pedagogische aanpak is leerlinggericht en moedigt competitie en solidariteit aan. Zo worden jonge dansers voorbereid op een professioneel leven waarin samenwerkingen een cruciale rol spelen.

Ook het evenwicht tussen lichaam en geest krijgt in deze nieuwe school bijzondere aandacht. De nadruk ligt op preventie en zelfzorg. De school kan beroep doen op de waardevolle kennis van het partner-instituut SiiN (Scientific Institute for Intelligent Nutrition) dat zijn wetenschappelijke expertise op het gebied van duurzame gezondheidsvoeding ter beschikking stelt. De leerlingen eten hier niet alleen ecologisch maar ook aangepast aan hun specifieke behoeftes. Dankzij het Neuro-Nutrition®-programma van het SiiN-instituut leren de studenten ook naar hun lichaam te luisteren, het op verantwoorde wijze te verzorgen en beter om te gaan met de stress die inherent is aan hun opleiding.

De Mosa Ballet School werkt daarbovenop samen met het Universitair Ziekenhuis van Luik en in het bijzonder met de eenheid SportS² (afdeling musculoskeletale geneeskunde), voor de behandeling van eventuele blessures en de revalidatie van haar jonge topatleten.

© Sam Asaert

10.000 vierkante meter duurzame renovatie

Benjamine De Cloedt investeerde meer dan 20 miljoen euro in de aankoop en renovatie van de voormalige regionale hoofdzetel van de Nationale Bank van België in Luik. “De keuze voor dit pand was snel gemaakt,” zeg tDe Cloedt. “Toen ik hier voor het eerst binnenstapte wist ik het meteen. Het gebouw is goed gelegen, tussen het Théâtre de Liège en de Opéra Royal de Wallonie. Met zijn strakke en prestigieuze uitstraling belichaamt het de ambivalentie van het dansonderwijs, tussen discipline en artistieke bezieling.” De robuuste neoklassieke esthetiek van dit gebouw – van de hand van de Luikse architect Jules Mozin – weerspiegelt de regelmaat die zo essentieel is voor de danser. 

De architecten van dA Architectes gingen de uitdaging aan en leidden de ambitieuze transformatie tot balletschool in goede banen. De verrijzenis van dit bankgebouw uit de jaren ‘60 is het resultaat van hun knappe ingrepen en van de nauwgezette en gedreven betrokkenheid van Benjamine De Cloedt bij de inrichting en decoratie. De renovatie gebeurde met respect voor dit stukje erfgoed en richtte zich voornamelijk op het reorganiseren en functionaliseren van de ruimtes met oog op het welzijn van de studenten. De tien dansstudio’s baden in indirect natuurlijk licht waardoor tegenlicht en spiegelverblinding vermeden kunnen worden, wat de zorgvuldige observatie van de docenten ten goede komt. Bovendien werden de studio’s voorzien van de beste vloerbedekking. Er is ook één studio waarvan de vloer licht afloopt om de helling van sommige internationale podia na te bootsen. Een unicum in België!

Tot slot  is ook duurzaamheid van cruciaal belang in dit renovatieproject: de CO2-voetafdruk zal – rekening houdend met de restricties van dit erfgoed – tot een minimum worden beperkt. De duurzame energieprestaties van het gerenoveerde pand zijn uitstekend (thermische isolatie, natuurlijke ventilatie, fotovoltaïsche elektriciteit, warmtestralers, warmtekrachtkoppeling of regenwaterbekken, groen dak…). Maar ook het sensibiliseren van leerlingen voor klimaatvraagstukken is een integraal onderdeel van het schoolproject.

De ruimtes van de Mosa Ballet School

10.000 m² totale oppervlakte
1 internaat met 100 bedden voor studenten uit de hele wereld
10 dansstudio’s op 1.421 m², waarvan 2 in het internaat
4 kamers voor kunstenaarsresidenties
300 m² dansspiegels
1 auditorium
Een groen dak
Zonnepanelen
Een stralingswarmte-systeem en natuurlijke ventilatie
Een systeem voor het opvangen en hergebruiken van water en warmte van douches
De beste vloerbedekking voor uiteenlopende dansstijlen
Een optimaal verwarmingssysteem voor de danspraktijk

Een uitzonderlijk team voor een open onderwijsstructuur

De Mosa Ballet School kan rekenen op een uitgelezen en getalenteerd lerarenteam. “Er zijn verschillende manieren om dans te onderrichten“, verklaart Damien Comeliau, vice-voorzitter en algemeen directeur van de Mosa Ballet School. “Je moet niet alleen een sterk cv hebben, maar ook een groot vermogen om naar je studenten en collega’s te luisteren.” De artistieke leiding van de school werd toevertrouwd aan Olivier Patey, Premier Danseur van de Opéra de Paris en Balletmeester van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. De internationale danser en docent Wilfried Jacobs, hoofddanser van het Nationaal Ballet van Helsinki en coördinator van de Balletschool van de Finse Nationale Opera en Ballet, is hoofd van de faculteit. Hedendaagse danseres, choreografe en trainer Ime Essien-Hassel is de coördinator van het hedendaagse programma. Naast hun rol als artistieke en pedagogische leiding van de school, zullen zij ook danslessen geven aan de leerlingen van de Mosa Ballet School.

Dankzij het uitzonderlijk lerarenkorps kan de Mosa Ballet School haar leerlingen trainen in klassiek ballet, hedendaagse dans en karakterdans en aanvullende vakken aanbieden zoals muziek, choreografie, dansgeschiedenis, yoga, enz. De school gaat samenwerkingen met artiesten en gezelschappen aan en knoopt banden met de culturele wereld. Er wordt bijvoorbeeld samengewerkt met de gerenommeerde podia van de Opéra Royal de Wallonie en het Théâtre de Liège. Hier wordt vorm gegeven aan een danspraktijk die voor alles openstaat.

Het docententeam dans


Olivier Patey : Artistiek Directeur
Wilfried Jacobs: Head of Faculty
Ime Essien-Hassel: Coördinator hedendaags programma

Marina Albouy: Klassieke dans
Guy Albouy: Klassieke dans
Séverine de Cussac: Klassieke dans
Anna Jojic-Begovic: Klassieke dans
Vira Kharchenko: Klassieke dans
Grégory Livingston : Hedendaagse dans
Léonid Pissarenko : Karakterdans
© Sam Asaert

Een volwaardig opleidingsprogramma, in samenwerking met de Federatie Wallonië-Brussel

Na audities in België en in het buitenland selecteerde het team 85 jonge dansers, die zich nu de eerste leerlingen van de Mosa Ballet School mogen noemen. Om tot de school toe te treden is geografische, culturele of sociaal-economische afkomst niet van belang: alleen potentieel en talent tellen. Een aantal leerlingen kreeg dan ook een studiebeurs. De leerlingen van de Mosa Ballet School zijn stuk voor stuk tieners wier opleiding onvolledig zou zijn zonder een schoolprogramma dat die naam waardig is. In partnerschap met het Koninklijk Atheneum Charles Rogier en met de steun van de regering van de Federatie Wallonië-Brussel zullen de leerlingen daarom eveneens een algemeen curriculum van het secundair onderwijs volgen in het officiële onderwijsstelsel. Ze krijgen dus een diploma zodat ze zich kunnen omscholen wanneer de tijd daar rijp voor is.

“Quand On Danse”: positieve impact creëren in de samenleving

De Mosa Ballet School wil dans ook inzetten ter bevordering van sociale verandering en vooruitgang. “De school wil ervoor zorgen dat haar positieve impact verder reikt dan de +-100 leerlingen die haar elk jaar bezoeken. Wij geloven dat dans een uitgesproken krachtig medium is om fysiek en mentaal welzijn te bevorderen,” legt Damien Comeliau uit. Het programma “Quand On Danse” is opgezet in samenwerking met gezondheidsdeskundigen en onderzoekers, stichtingen, verenigingen, dansers, choreografen en lokale steunpunten. Het programma wil bewustmakingsactiviteiten faciliteren en koppelen aan trainingen en workshops. Digitale middelen zullen ook interactie mogelijk maken tussen professionals en het grote publiek (waartoe ook de meest kwetsbaren behoren). De ambitie van de school is om een echt dienstenplatform op te richten dat alle betrokkenen bij aangepaste en inclusieve danspraktijk samenbrengt en zo de toegang tot therapeutische, welzijns- of inclusieve dans vergemakkelijkt. Ook de leerlingen en leerkrachten van de school zullen bij dit programma worden betrokken, dat een wezenlijk onderdeel vormt van het onderwijsproject.

Mosa Ballet School

Place Saint-Paul 12-16
4000 Luik
België website

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende