Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

® Simon Pauly

Nieuwe algemeen directeur voor OPRL

Op 4 december jongstleden heeft het Bestuursorgaan van het Orchestre Philharmonique Royal de Liège (OPRL), op voordracht van Algemeen Directeur Aline Sam-Giao, Lionel Bringuier benoemd tot muzikaal directeur van het orkest, met ingang van 1 september 2025 en voor een periode van vier jaar. De Franse dirigent, opgeleid bij het Los Angeles Philharmonic en met 20 jaar ervaring op de grootste podia ter wereld, wordt de 10e muzikaal directeur van de OPRL, opgericht in 1960.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

De eerste drie samenwerkingen tussen Lionel Bringuier en de OPRL (vanaf 2021) onthulden direct zeer sterke muzikale affiniteiten, met name gedeelde passies voor Franse muziek uit het begin van de 20e eeuw (Ravel, Debussy, Roussel, Poulenc…) en de invloed ervan (Stravinsky), het romantische repertoire (met name Rimski-Korsakov), hedendaagse muziek en onbekende repertoirestukken. Samen met Aline Sam-Giao en de enthousiaste musici wil Lionel Bringuier een ambitieus project ontwikkelen, zowel op het gebied van het uitgevoerde repertoire als in de relatie met het publiek en de ontwikkeling van nationale en internationale zichtbaarheid. Vooraanstaande zalen zoals de Philharmonie de Paris, het Concertgebouw van Amsterdam en de Philharmonie van Keulen hebben al interesse getoond om de OPRL onder leiding van de toekomstige muzikaal directeur te verwelkomen. Hetzelfde geldt voor het Paasfestival in Aix-en-Provence, terwijl de Outhere Music-groep (en zijn labels Alpha Classics en Fuga Libera) hun eerste opnames zullen ondertekenen.

Lionel Bringuier’s carrière wordt gekenmerkt door zijn vroege succes: op 13-jarige leeftijd toegelaten tot het Conservatoire de Paris, won hij op 19-jarige leeftijd de Internationale Wedstrijd voor Jonge Dirigenten in Besançon en begon hij onmiddellijk samen te werken met de grootste ensembles, met name het Los Angeles Philharmonic, waar hij zes jaar werkte onder leiding van Esa-Pekka Salonen en later Gustavo Dudamel (2007-2013). Hij is uitgenodigd om te dirigeren bij orkesten in Philadelphia, Boston, Montreal, New York, Wenen, Berlijn, Amsterdam, de BBC, het Philharmonic Orchestra van Radio France, de Symfonieorkesten van Tokio, Sydney, enz. Lionel Bringuier was muzikaal directeur van het Orkest van de Tonhalle Zürich (2014-2018) en de Orquesta Sinfónica de Castilla y León (Valladolid) (2009-2012). Sinds 2019 is hij artistiek partner van het Philharmonisch Orkest van Nice, zijn geboortestad, waar hij onlangs is benoemd tot chef-dirigent voor de seizoenen 2023-2024 en 2024-2025. Hij onderhoudt regelmatige relaties met tal van vooraanstaande solisten en werkt samen met de grootste platenmaatschappijen en concertzalen.

De zes jaar van muzikale leiding door Gergely Madaras (2019-2025, twee termijnen van drie jaar) en zijn samenwerking met Daniel Weissmann (algemeen directeur tot 2023) hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de internationale bekendheid van de OPRL. Onder zijn charismatische leiding heeft de OPRL zijn muzikale kwaliteiten versterkt, nieuwe concertformules ontwikkeld, zijn publiek verbreed, succesvolle opnameprojecten afgerond (Boesmans, Franck, en binnenkort volledige opnames van Liszt en Dohnányi) en het tweehonderdjarig jubileum van César Franck gevierd. Gergely Madaras zal de OPRL opnieuw leiden als gastdirigent in 2026-2027.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende