Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

De Scheldevallei vormt deze zomer de bron voor STROOM. Van 23 juni tot en met 3 juli 2022 voert dit nieuwe festival je op een ontdekkingstocht vol muziek en kunst langs de mooiste natuur in de Scheldevallei. Het belooft een goed gevuld programma te worden met grote outdoor concerten, intieme muzikale belevenissen, duurzame discours en een kunstroute in 23 gemeenten. 

STROOM is de nieuwste telg in de festivalfamilie van Gent Festival van Vlaanderen, dat al 65 jaar lang de vinger aan de pols van de maatschappij houdt. “Ook nu verbinden we onze brede blik op de wereld met onze eigen omgeving en pakken we een relevant thema op. De Scheldevallei is voor dit nieuwe project rond natuur en klimaat onze gedroomde biotoop”, zegt Veerle Simoens, algemeen en artistiek directeur van Gent Festival.


© Cees van de Ven


Kasteel d’Ursel // © Joris Ceuppens


© Anton Coene // Sohnarr Sjel


© Alique Van Nes

Een gevulde kalender

Het wordt een veelzijdig programma. “Componist Jef Neve en schrijver David Van Reybrouck schreven speciaal voor de opening van het festival in Sint-Amands Rain Requiem, een dodenmis voor de planeet die we mogelijk met ons allen ten grave aan het dragen zijn. STROOM zal ook een hele dag neerstrijken in Dendermonde met ‘Dender Discover’, met meerdere uitgekiende programma’s op bijzondere locaties in de stad. En ook de tuin van het prachtige Kasteel D’Ursel in Hingene vormt het decor voor enkele romantische concerten”, prikkelt festival manager Sophie Detremmerie met een deel van het uitgebreide muziekprogramma.Het muzikale programma wordt aangevuld met inspirerende klimaatdiscours rond microplastics, een kunstroute, poëzie van de Klimaatdichters en kunstinstallaties van Sohnarr en Joris Blanckaert. Tom Wezenbeek, coördinator van mede-initiatiefnemer Rivierpark Scheldevallei: “We werken hard om de Scheldevallei te laten erkennen als nationaal park. Met dit festival zetten we die ambitie kracht bij. Onze unieke natuurgebieden zijn de ideale plek om vanuit de kunsten stil te staan bij en te reflecteren over klimaat, natuur en duurzaamheid.”

© Vilda

STROOM gaat verder

Na de 11-daagse stroomt het festival nog de hele zomer verder. #herecomestheflood, het fotoproject van de Nederlandse kunstenaar Rem van den Bosch, staat hierbij centraal. Langs de oevers van de Schelde, de Durme en de Rupel nam hij foto’s van stille boodschappers die de waterhoogte aangeven bij een gevaarlijke overstroming zonder de bescherming van dijken of andere maatregelen van het Sigmaplan. De beelden zullen de hele zomer te zien zijn op een wandel- en fietsroute langs 23 gemeenten van de Scheldevallei. Ze vormen ook de uitvalsbasis van gegidste wandelingen, fietstochten, animatie en tal van activiteiten in juli en augustus.

STROOM is een stevige hefboom om de hele regio verder op de kaart te zetten en laat bezoekers de prachtige ketting van blauwe en groene parels tussen Gent en Antwerpen ontdekken. Naast het rijkelijk gevulde programma maken de topnatuur, lieflijke dorpen en statige Kastelen van de Schelde het meer dan de moeite om van het festival een heuse meerdaagse met overnachting te maken.

Tickets & info

Je kan tickets voor STROOM kopen vanaf donderdag 21 april om 14u. Meer info en het programma vind je op www.festivalstroom.be

Festival STROOM kan plaatsvinden dankzij de steun van de Vlaamse overheid:

“De Schelde is het stromend hart van Vlaanderen. Langs haar oevers vind je wereldhavens, industriële relicten, pittoreske dorpen en prachtige, unieke natuur. Het is ook een rivierbekken met gigantische troeven, maar met even grote uitdagingen. Vanaf eind juni vormt deze machtige rivier het decor voor een zomer vol kunst, cultuur en recreatie. Tussen Antwerpen en Gent kun je een programma vol erfgoed, concerten en interessante discussies ontdekken. Wie de Scheldevallei nog niet kende, wordt gegarandeerd fan!”

Jan Jambon, Minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management
Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme
Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende