**** Giovanni Pierluigi da Palestrina was de componist bij uitstek die de nieuwe muziekregels, opgelegd door het Concilie van Trente, toepaste. Paus Benedictus XVI, een groot muziekkenner, lauwerde Palestrina (ca. 1525 – 1594) als ‘prins van de sacrale polyfonie’, zo leren we uit de luistergids bij deze cd.
**** Giovanni Pierluigi da Palestrina was de componist bij uitstek die de nieuwe muziekregels, opgelegd door het Concilie van Trente, toepaste. Paus Benedictus XVI, een groot muziekkenner, lauwerde Palestrina (ca. 1525 – 1594) als ‘prins van de sacrale polyfonie’, zo leren we uit de luistergids bij deze cd.
Paus Benedictus XVI had het bij het rechte eind. Palestrina was, is en blijft de voornaamste componist die wist hoe de wensen van dat 18 jaar durende concilie in muzikale vorm te gieten. We lezen nog even mee in de luistergids (Frans, Engels, Duits én Nederlands): ‘(…) gezongen muziek moet het hart van de toehoorders beroeren met het verlangen naar hemelse harmonieën (…)’… Kijk eens aan, wij zijn het met deze zinsnede roerend eens en hopen dat in onze hysterisch drukke samenleving even bij deze woorden kan stilgestaan worden. Het kan in elk geval met het luisteren naar deze opname, een dubbel-cd door het Laudantes Consort, geleid door Guy Janssens.
Voor de opname trok men zich enkele dagen terug in de abdij van Beaufays (provincie Luik).
Nieuw Label: Sonamusica
Het jaar 2013 was voor de cd-groot- en kleinhandel in Europa niet het meest vanzelfsprekende. Zo ging een van de grotere distributeurs CodaEx in faling. Dit bracht een hele herschikking teweeg in de handel van cd’s, en die herschikking is nog niet voorbij terwijl we dit schrijven. In die turbulentie zag bij ons, het kerngebied van de Polyfonie, een nieuw label het levenslicht: Sonamusica. Drijvende kracht achter dit label is Mark Steyaert, eigenaar van de in klassieke muziek gespecialiseerde cd-winkelketen (3 winkels) Marksound. Hij gelooft alvast in de kans op slagen en investeerde dan ook sterk in de realisatie van deze dubbel-cd die wereldwijd verspreiding kent. We zijn gelukkig één van de allereersten te zijn die kennis mogen maken met dit nieuwe label en zijn eerste op de markt gebracht product.
Laudantes Consort en Guy Janssens
Het ensemble en de dirigent komen in eigen land te weinig aan bod. Misschien dat door het spijtige teloorgaan van de Capilla Flamenca het geslagen gat op een of andere wijze kan gevuld worden? Het blijft een open vraag gezien beide ensembles een andere aanpak – even waardevol, dat wel – hebben. Nochtans zijn het niet de minste namen die meewerken aan dit ensemble dat in 1991 werd opgericht. Dat het gaat om professionaliteit, hoor je onmiddellijk als je de cd’s beluistert. Palestrina komt de huiskamer binnen en verbouwt ze, zonder je het beseft, tot een Italiaanse kerk – misschien wel de Sixtijnse Kapel? – waar de harmonieën je wel degelijk tot in de hemel brengen.
Het koor zingt in groot evenwicht en vooral de basstemmen weten mij te raken. Bij de cantus 1 en 2 (sopranen) zijn soms lichte scherptes te horen die net minder in het geheel passen al moet je een geoefend oor hebben om dit eruit te filteren. De Schoonheid die Da Palestrina in deze lamentaties voor de Goede Week legt gaat zeer diep. De grootmeester van de renaissance polyfonie vertolkte niet alleen het lijden van Christus in die donkere week, hij lucht ook zijn hart want op enkele jaren tijd verloor hij zijn vrouw en twee zonen en zijn broer. De tranen wellen op en anderzijds blijven ze ingehouden in deze diepzinnige muziek. Die emoties, van het zeer persoonlijke tot het mystieke worden door Guy Janssens en het Laudantes Consort in die ‘hemelse harmonieën’ heel nauwgezet weergegeven. Deze dubbel-cd doet je wegzinken in meditatie. Iets dat niet alleen in de komende passietijd van pas komt, maar de moderne mens altijd een rustpunt in de gekke drukte geeft.