Nicolas Callot & Bart Rodyns: Harmonium & piano

Een Harmonium & Piano duo is vandaag eerder uniek! Toch was het in de 19de eeuw één van de meest populaire combinaties waarbij  het briljante ‘hamerklavier’ gecombineerd werd met het melancholische expressieve orgel.
In de eeuwige zoektocht naar expressiviteit bij klavierinstrumenten kan het harmonium als het eindpunt beschouwd worden. Sterker nog, naar romantische normen is dit het volmaakte klavierinstrument. Rond 1850 was er een patent op de naam Harmonium, een klavierinstrument waarbij de eeuwige toon van een orgel gecombineerd werd met de expressieve boog  van een strijkinstrument. Voor de bespeler niet evident. In combinatie met piano zorgde het voor een bron van inspiratie bij grote componisten als C. Franck, C. Saint-Saëns, Reinhard, Guilmant,… tot het schrijven van originele muziek. Maar ook werk van andere componisten werd vlijtig getranscribeerd voor Harmonium-Piano zoals bijvoorbeeld Chopin’s Nocturnes (Schneider) tot volledige Opera’s van Wagner (S. Karg-Elert)!
 Kortom in vaardige handen (en voeten) is deze combinatie de ultieme match. Nicolas Callot & Bart Rodyns beheersen deze historische instrumenten als geen ander, bovendien zijn ze al meer dan 20 jaar intens bevriend…

  • WAT: Duo Harmonium & Piano

  • WIE: Bart Rodyns & Nicolas Callot
  • Foto: m.t.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist