Neem eventjes de tijd want…ooit waren we bomen

EK IS EIK, Anne Vanschothorst harp, Saskia Laroo jazz trompet, Bob van Luijt basgitaar, Ernst Stolz viola da gamba, Arthur Bont percussie

**** Harpiste en componiste Anne Vanschothorst heeft haar nieuwe cd uit. ‘EK IS EIK’ is een cd met de hedendaagse klank van een klassieke harp, gesampled met jazzy improvisaties. Melancholisch-meditatief. Heel mooi.

**** Harpiste en componiste Anne Vanschothorst heeft haar nieuwe cd uit. ‘EK IS EIK’ is een cd met de hedendaagse klank van een klassieke harp, gesampled met jazzy improvisaties. Melancholisch-meditatief. Heel mooi.

Anne Vanschothorst (°1974) is een Nederlandse harpiste en componiste wiens muziek reeds te beluisteren was op ‘Radio Monalisa’ van Patricia Werner Leanse  en in het NCRV – Radio 4 programma ‘Amoroso’ gepresenteerd door danser en schrijver Lex Bohlmeijer. Anne Vanschothorst werkt samen met dichters, musici, componisten, theatermakers en met de Stichting ‘Yes I Care’.

Haar  composities zijn voor een deel verwant aan minimalistische muziek. Invloeden van Yann Tiersen en Philip Glass zijn duidelijk hoorbaar. Het is hedendaagse cross-over muziek met jazzy improvisatie. Haar akoestisch  instrumentale muziek heeft de mystieke en meditatieve klank van een magische spreuk of een ingetogen gebed. Anne Vanschothorst baseert zich op jazz, klassieke muziek en Keltische muziek. Gesproken poëzie maakt ook soms deel uit van haar composities. Zo verwerkte ze gedichten van Jan Eijkelboom (herinner U het tijdschrift ‘Maatstaf’), Ida Gerhardt en Martinus Nijhoff in haar composities. Ze maakt ook gebruik van film waarbij de artistieke beelden dan fotografisch zijn gefilmd of  gefilterd zijn. Landschap en architectuur zijn daarbij terugkerende thema's.

Creatief

Van Schothorst produceert in eigen beheer cd's en dvd's voor H&S MUSIC – indie productions with harp and soul – in  Den Haag. Ze is trouwens werkend lid van de Haagsche Kunstkring. De artiesten die meewerkten aan haar nieuwe cd zijn Saskia Laroo (jazz-trompet), Bob van Luijt (bass-gitaar), Ernst Stolz (viola da gamba) en Arthur Bont (percussie).  Anne en de meewerkende musici hebben hun muziek los van elkaar  gespeeld en opgenomen. Over haar nieuwe CD zegt ze: “Bij het maken van mijn nieuw album liet ik mij inspireren door verschillende gedichten en films zoals bvb. door de film ‘The Hawk is Dying’ uit 2006 van Julian Goldberger, naar het boek van de Amerikaanse schrijver Harry Crews  uit 1973. Hierin probeert een man krampachtig een havik te domineren. De muziek die hieruit resulteerde is ‘The caged owl’, waarin ik het geluid van de geketende roofvogel heb nagebootst op de harp, door bv. op de snaren te slaan”.  

Anne is een van die weinige creatieve harpisten die originele, hedendaagse cross-over muziek opneemt voor film, multimedia en kunstprojecten. Ze experimenteert met jazz, elektronische muziek, poëzie en visual art. Het prestigieus, Amerikaans platenlabel ‘Big Round Records’ dat Chick Corea en klarinettist Richard Stoltzman (momenteel, misschien wel de beste ter wereld) uitgeeft, zorgt voor de internationale lancering van haar cd. Bravo.

Een bevreemde, sonore wereld

De desolate klank van de trompet à la Miles Davis in combinatie met de harp, geeft het effect van een bad (de trompet) met etherische oliën (de harp). In ‘When we were Trees’  zorgt Percussie voor een bevreemdend doch geruststellend effect. In ‘Raven’s departure’ krijgt u een soort ‘Monsieur de Saint-Colombe stemming’ en in ‘Here once stood Elms’ en in ‘I know my way’, krijg je dan weer een bijzondere sfeer door de basgitaar, de sampling en de digi orchestration. Een nummer als “Let her go” roept als het ware een ver verleden van versteende minnezangers en troubadours op. ‘Schumann’ (de versteende ridder, weet u wel) op harp. Mooi.

Anne Vanschothorst tovert ons een bevreemde, sonore wereld met een bizarre fauna en flora. Haar muziek roept beelden op van een bizar gevogeld dierenrijk dat huist in vreemde bomen, olmen meer bepaald, die  men enkel kan zien en enkel toegankelijk zijn door de wazige transparantie van onze poëtische verbeelding. Het laatste nummer ‘And the willow tree smiled’ waarin de trompet als omega van alfa terugkeert, verklankt effectief de gedachte dat een magische wilg, als je heel goed kijkt, innemend kan glimlachen en je een bevredigend, gelukzalig gevoel kan verschaffen. Dat Anne geboren werd in het Saksische groene esdorp Emmen op de zandrug in Drenthe, zal dus wel geen toeval zijn. Een mooie cd.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC