Nachtviolen: geraffineerde liedkunst

Franz Schubert Nachtviolen

***** Als u bij deze cd denkt: alweer een Schubert lied-cd, dan moet u maar gauw deze negatief klinkende reactie omstellen naar positieve tevredenheid dat Christian Gerhaher deze Schubert-cd heeft opgenomen.

***** Als u bij deze cd denkt: alweer een Schubert lied-cd, dan moet u maar gauw deze negatief klinkende reactie omstellen naar positieve tevredenheid dat Christian Gerhaher deze Schubert-cd heeft opgenomen.

Het programma alleen al is meer dan de moeite. Er staan slechts enkele van de populaire of vaak gezongen liederen van Schubert op en zelfs geen enkele van de platgetreden toppers. Frühlingsglaube is een van de bekendere liederen op de cd en de oprechte manier waarop Gerhaher het interpreteert doet het fris en nieuw klinken.

Zachte bedachtzame stem

De cd kreeg de titel van een lied dat de vriendschap eert tussen Schubert en een van zijn belangrijkste tekstdichters, Johann Mayrhofer. Ik vind Nachtviolen niet de beste vertolking van de cd want de enige waar een lichte monotonie dreigt. Het is maar één van de 24 gepresenteerde liederen. Gerhaher doorloopt de liedproductie van Schubert van vroeg tot laat (1817 tot 1828) en vertolkt met veel inleving en inzicht een aantal van de talrijke liederen met de typische Schubertiaanse verbondenheid tussen natuur en levensbeschouwing. Levensbeschouwing die dan meestal uitkomt op doodsgedachte. Liederen die geen spectaculaire effecten nodig hebben maar de zachte bedachtzame stem waarover Gerhaher beschikt en die ideaal is voor dit soort metafysische liederen.

Gerhaher is geen zanger met een extreem timbre maar met een grote liedcultuur. Zo zet hij zijn verfijnde baritonstem met zorg in en legt subtiel inhoudelijke accenten. (vb. de buiging op een futiel woord als “keines” in de tweede strofe van Im Jänner). Gerhaher zingt zo intiem en intens en waar nodig verstild en zo melancholisch dat je van deze cd met mondjesmaat wil genieten om alles goed te laten doordringen. Zijn pianist Gerold Huber is een al even aandachtige tekstinterpreet en hij speelt helemaal in gelijke sfeer en eenklank met de zanger. Deze cd is een kleinood van liedkunst.  

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC