Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Nacht van de Verbeelding palmt Gentse Musea in op 29 september

Een piano die beelden genereert? Of een balletdanser die al dansend een schilderij maakt? Zingende planten? Beethoven gescratcht op draaitafels? Niets is te gek voor de Nacht van de Verbeelding op 29 september 2023. Bij zonsondergang veranderen het MSK, het S.M.A.K. en het GUM in een vrijplaats voor de kunsten. Bezoekers kunnen vrij ronddwalen in de hersenspinsels van uiteenlopende creatievelingen, kunstenaars en performers. 

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Op 29 september geeft Gent Festival van Vlaanderen de verbeelding ruim baan. In de drie musea van het Gentse museumkwartier vinden tal van performances plaats, en zijn tot de verbeelding sprekende installaties te zien.

De verbeelding overstijgen

Tijdens de tweede editie van de Nacht van de Verbeelding vervagen de grenzen tussen stijlen en genres en worden gangbare kunstvormen naar een andere dimensie verwezen. In het S.M.A.K., GUM en MSK zijn tijdens de Nacht dé plek bij uitstek om de verbeelding te laten spreken over de artistieke vlakken heen.

Van dans en muziek tot performances en installaties

Tijdens Impromenades krijgt het publiek de kans om schilderijen uit te kiezen waarbij live een soundtrack geïmproviseerd wordt door een samenspel van viool, vibrafoon en zang. Een zingend parlement vormt op zijn beurt de basis voor een installatie van voorbijtrekkende klanklandschappen van muziek en natuurgeluiden van over de hele wereld.

Ooit al willen weten hoe Shakespeare zou klinken in het Vlaams? Op Late Night Avant-Garde leest Stefaan Degand vertalingen van zijn oude sonnetten voor alsof ze voor het eerst weerklinken, in de ongedwongen sfeer van een bruine kroeg. Casco Phil wisselt de eeuwenoude klinkdichten af met korte concerten, waarin alle vooroordelen van hedendaagse muziek overboord worden gegooid.

Geavanceerde technologie en elektronische muziek worden gerijmd met het ouderwetse harmonium in Le Pianographe, een uitvinding van de Franse broers Florent en Romain Bodart. Het publiek wordt aangemoedigd om de Pianographe te bespelen en zo niet alleen geluid, maar ook beeld te produceren. Ook de Belgische première van RUMOR // Unfolding Futures door het collectief playField staat op de planning tijdens de Nacht van de Verbeelding. In het GUM worden de bezoekers uitgenodigd om zich hun best mogelijke toekomst voor te stellen. Die visioenen worden ter plekke door AI gebundeld in één gemeenschappelijk toekomstperspectief. Maar wat als blijkt dat de een zijn droom, de ander zijn nachtmerrie is?

Naast het artistieke gedeelte is er ook aandacht voor verrassende culinaire ontdekkingen en uitgebreide bar. Wat er aan het slot de Nacht te beleven valt, zal de organisatie binnenkort onthullen.

Nacht Van de Verbeelding 
29 september 2023 
Museumkwartier Gent 

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.