Muzikale verrassingen

Jazz-basklarinet en luit met zoete vergetelheid

*** ‘Beste redactie, hoe klinkt muziek van een oude-muziek luitist en een jazz-basklariettist? Fris en verrassen, kortgezegd. De combinatie van de twee instrumenten is apart, de muziek klinkt niet  bijeengeraapt, maar als een natuurlijke combinatie. Ook al zijn de stukken niet geschreven voor deze combinatie, ze klinken alsof ze ervoor zijn bedacht.’

Zo lezen we in het persbericht van het label Zefir over de cd Oblivion Soave van luitist Mike Fentross en basklarinettist Maarten Ornstein. Zelden nemen we zo’n omschrijving over want ja, wie zal nu een persmededeling over zijn product verspreiden zeggend dat het misschien wel te doen is maar och, niet echt nodig? Dat we nu wel eens letterlijk iets overnemen, is omdat het perfect beschrijft, eerlijk en objectief waar het over gaat en wat het is.

14 stukken gaande van Monteverdi tot Pärt. Een wandeling door enkele honderden jaren muziek die soms een verrassend diepe warmte van een zingende alt geven, iets van een moederfiguur ook en ja, dat slaat vooral op de jazz-basklarinet.

Niet alle nummers vinden we even geslaagd, maar elk nummer heeft wel wat en dat kunnen we met het simpele woord ‘mooi’ nog het best duiden.


WAT: Oblivion Soave
UITGAVE: Zefir Records, ZEF 9644
Foto: © cover Floris Scheplitz


*** Luit is een van de instrumenten die Gilbert Ibsen volledig onder, of beter, boven de knie heeft. Ibsen componeert ook en voor de luit bewerkte hij zeven oude Vlaamse liederen voor luit solo. Hij deed beroep op luitist Stathis Skandalidis om zijn jongste album op cd vast te leggen.

Een album met uitsluitend luit? Sommigen onder u, beste lezers, zullen zich afvragen of dat niet wat te veel van het goede is omdat luit toch geen instrument is dat veel afwisseling toelaat. Een klein beetje wil ik die twijfelende lezers bijtreden, maar toch niet te veel. De fijnzinnige uitvoering door Skandalidis van deze oude liederen in een nieuw kleedje gestoken door Ibsen is meer dan waardevol, net als de composities. Deze solo-cd is een verbreding van het aanbod luitmuziek op cd, dat al niet overdreven groot is te noemen.

De hedendaagse visie van Gilbert Ibsen houdt de ziel van de oude volksliederen levend. Hij respecteert de waarde ervan en dat zorgt met de andere 17 werkjes op deze cd voor een gezonde afwisseling in een rustscheppend spel.


https://vimeo.com/129810238%20

 

WAT & WIE: Luitwerken – Stathis Skandalidis plays Gilbert Ibsen
UITGAVE: Tern 007

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC