Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Rond de jaarovergang van 1706-7 arriveerde de 21-jarige Georg Friedrich Händel (1685-1759) in Rome. Enkele maanden later deelde hij al het podium met de befaamde meester Arcangelo Corelli (1653-1713). Händel werd geïnspireerd door Corelli en voorzag hem van solopartijen waarin hij kon schitteren. Dankzij Corelli en Händels rijke nalatenschap wat betreft instrumentale kamermuziek was het een dankbare taak om rond dit thema een programma samen te stellen. Het programma bevat een verscheidenheid aan genres, instrumentaties, compositiestijlen, stemmingen en affecten. 

In het kader van ‘Klassiek Leeft Vurig’ brengt Musica Gloria op zaterdag 11 februari (20.00u) Encounters in Rome: Corelli & Händel (oboe, strings & claviorganum) in de Sint-Vincentiuskerk Ramskapelle, Knokke-HeistVoor het ensemble is dit concert extra speciaal, want ze zullen hun gloednieuwe cd van dit programma presenteren aan het publiek . “We verheugen ons erop om dit programma te brengen, met een grote variatie aan klankkleuren, genres, instrumentaties, compositiestijlen, stemmingen en affecten.” Aldus de Artistieke leiders van Musica Gloria; Nele Vertommen (1999) en Beniamino Paganini (1994).

Met dit programma brengt het ensemble deze oude muziek terug tot leven. Door gebruik te maken van de tegelijk warme en sprankelende klanken van het zeer zeldzame claviorganum, de vogelgeluiden uit het nachtegaal register en het gebruik van twee verschillende hobo’s, komen zij niet alleen tot de kern van wat de componisten voor ogen hadden, maar voegen zij met hun dynamische manier van spelen een extra laag toe. “Wij vertrekken altijd vanuit de muziek en zijn ontstaanscontext, en laten ons erdoor inspireren. Zo komen we vaak uit bij verrassende elementen zoals Händel die zijn orgelconcerti vaak op een claviorganum speelde en expressievere manieren om onze instrumenten te stemmen. Van daaruit willen we dan een boeiend muzikaal verhaal aan onze luisteraars vertellen. 

Als jong, sprankelend, Belgisch barokensemble neemt Musica Gloria een bijzondere plek in, in het oude muziek landschap. Beniamino Paganini (traverso en klavecimbel) en Nele Vertommen (barokhobo en blokfluit) wisten Musica Gloria de laatste jaren op de kaart te zetten als barokensemble van internationaal topniveau onder hun gepassioneerde leiding. Mensen laten delen in het plezier van samen muziek maken, dat is wat Nele en Beniamino met Musica Gloria willen overbrengen. Musica Gloria werd reeds uitgenodigd door organisaties als Klara, BOZAR, AMUZ, MAfestival, Musica Antica, 30CC, Mubafa, Festivals de Wallonie en Concertgebouw Brugge. 

Dit concert vloeit voort uit de cd-opnames (maart 2022) van het programma ‘Encounters in Rome: Corelli & Händel’. De cd die hieruit is voortgekomen, zal na afloop van het concert officieel gepresenteerd worden.


Tickets


WIE: Musica Gloria

WAT: Encounters in Rome: Corelli & Händel (oboe, strings & claviorganum)

UITGAVEN: Et’cetera KTC1787

LUISTEREN: Spotify

BESTELLEN: JPC

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.