Muzikale hoogtepunten in BOZAR 2019-2020

Gedaan met persconferenties op het podium van de Henri Le Bœufzaal, waar meer sponsors en producenten zaten dan journalisten. Nee, om de ‘highlights’ van het seizoen 2019-2020 te presenteren, kozen de vier muziekprogrammatoren voor het kleine maar intieme Koninklijk salon. Het was ook een klein gezelschap dat was komen opdagen. Maar select! Wat stond er in die voorlopige brochure met Music Highlights? Lees het hier … 

Opgewacht door het ‘dreamteam’ van BOZAR-Music-programmatoren. De term komt van hun voorman, muziekdirecteur Ulrich Hauschild. Hij leidt de afdeling klassiek. En ja, opnieuw komen de grootste namen en beste orkesten uit de wereld van de klassieke muziek naar Brussel. Op de binnenkaft van de Music Highlights-brochure laat Jonas Kaufmann optekenen: “I am looking forward to singing in BOZAR again, a European house of culture”. En daar is een reden voor. Hauschild vertelt dat Kaufmann verrukt is over de akoestiek van de zaal, in tegenstelling tot die van de nog maar twee jaar oude Elbphilharmonie in Hamburg. Er waren laatst mensen die bij zijn optreden daar wegliepen omdat ze in die arenavormige concertzaal achter het orkest zaten. Ze riepen: “Hier hoor je niks”. Ook Kaufmann zelf is niet te spreken over Hamburg. Prachtig gebouw en toeristische trekpleister, maar in de Duitse pers vroeg hij zich af of er wel rekening is gehouden met de zangers en koren … Leve BOZAR en de Henry Le Boeufzaal dus, stelt Hauschild vergenoegd tussendoor.

Vocale en orkestrale grandeur

Kaufmann dus, dit keer met de Prague Philharmonia én het Belgian National Orchestra. De traditie en het volk willen Bartoli? BOZAR zet ze opnieuw op het programma, en voegt er ook Angela Gheorghiu aan toe met een recital. Dat zijn dé grote namen uit het Vocale Grandeur-programma die naar de grootste concertzaal van België komen, zegt een fiere muziekdirecteur. En er is natuurlijk nog andere ‘grandeur’, als we het hebben over de orkestwereld en de topdirigenten die langskomen. Ook nu weer zijn de ‘grootste’ van de partij: met hun bekende dirigenten, maar dit keer ook met aandacht voor een nieuwe generatie orkestleiders. De Berliner zal er zijn, met aan het hoofd Kirill Petrenko (“Dat wordt hemels”, dixit Hauschild). Uit Helsinki komt Susanna Mälkki. En van bij onze noorderburen het Concertgebouworkest met Andris Nelsons. Een generatie  dirigenten  die ons eerder van de muziek laat genieten dan van hun ego. Maar geen kwaad woord over de gevestigde waarden. Ook die blijven langskomen: het Mariinsky met Gergiev, Ivan Fischer met zijn Budapest Festival Orchestra én natuurlijk Philippe Herreweghe die Mozartsymfonieën dirigeert met de Sächsische Staatskapelle Dresden. Natuurlijk mogen ook Jordi Savall met Le Concert des Nations niet ontbreken, maar dan zitten we in de Renaissance en Barok.

Voor het Beethovenjaar 2020 volgt BOZAR twee pistes. De eerste piste is heel klassiek, met grote werken, de beste solisten en ensembles: de Missa Solemnis, het Quatuor Ebène, Kristian Bezuidenhout (komt overigens ‘in residentie’), Thomas Hengelbrock en Fidelio, maar die laatste dan in een innovatieve setting, “semi-staged” met het Swedish Chamber Orchestra. En dat is dan de tweede Beethoven-piste met een interdisciplinaire insteek: “iets anders doen met Beethoven”, met zijn correspondentie, met Ictus, met marionetten … Dat zal voor verrassingen zorgen, belooft de programmator.

Over de ‘Oude Muziek’ graag zeker nog dit: Les Muffatti spelen Bach en Graupner. Maar ook  Vivaldi komt aan de beurt, met Jaroussky. En, heel speciaal, een totaal nieuwe versie van de Vier Jaargetijden met mandolinespeler Avi Avital én het Georgische Schaduwtheater Budrugana Gagra. Krijgen we eindelijk de schaduwkant van de Venetiaanse meester te zien? Aftellen tot 7 december …

Sjamaanse jazz?

Naast trompettist Wynton Marsalis met het Brussels Jazz Orchestra ontvangt BOZAR ook drie keer zijn oudere broer en saxofonist Branford Marsalis: solo, met kwartet en met het Nationaal Orkest van België. Programmator Roel Vanhoeck haalde met Cecile McLorin Salvant ook een nieuwe, jonge (29) en grammy-award-winning jazz lady in huis. Ook Chick Corea en Brad Mehldau zijn weer te gast. En dan nog Angélique Kidjo, een grote zangeres die klassiek mengt met ritmes uit haar Afrikaanse roots. Ze brengt Philip Glass met het Antwerp Symphony Orchestra. Voor bijna sjamaanse muziek ten slotte, moet je komen luisteren naar het gerenommeerde Perzische Shamss Ensemble van vader en zoon Pournazeri. Bent u klaar voor traditionele soefi en klassieke Iraanse muziek? Hieronder alvast een voorsmaakje! “For nothing can be loved or hated unless it is first known” …

Het volledige programma met de seizoensbrochure komt er op 24 april aan. Daar staan ook Fura dels Baus in, violiste Julia Fischer, het Kronos Quartet, Alexandre Tharaud en Antonio Pappano … maar meer namen gaven ze bij BOZAR nog niet prijs.


  • WAT: persconferentie Music Highlights 2019-2020
  • WAAR: Het Koninklijk salon, BOZAR
  • WANEER: dinsdag 12 maart 2019
  • FOTO: © Julian Hargreaves – Sony Classical
  • WEBSITE: ontdek de hoogtepunten ook online …

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: