Op 17, 18 en 19 september 2021 brengt festival Muze van Zuid ruim honderd professionele musici en zangers naar Amsterdam-Zuid voor concerten in huiskamers, parken, monumenten, kerken en bedrijfsruimtes. Naast concerten zijn er films en lezingen.
Twee inwoners van Amsterdam-Zuid kwamen in 2016 op het idee om de muziek van de straatnaambordjes van Amsterdam-Zuid weer te laten horen. Iedereen kent de straat genoemd naar Beethoven, maar wie waren Willaert, Schuyt, Diepenbrock, Hacquart, Ban, Van Bree of Coenen ook al weer?
Artistiek leider Huib Ramaer voert het publiek tijdens muziekwandelingen door de straten van de Concertgebouwbuurt en het Vondelpark naar concerten op bijzondere locaties. In een verborgen kapel schitteren solisten op cello en klarinet en in de historische Rijzaal van De Hollandsche Manege klinkt koorzang.
Muze van Zuid 2021 bestaat uit 24 verschillende concerten door ruim 100 topmusici, 15 muziekwandelingen met gids of podcast en 4 straatsafari’s met amateur kamermuziekensembles. Muziekstukken van ruim 30 Nederlandse componisten, waaronder 5 wereldpremières, worden live gebracht. Het festival biedt vele muziekstijlen – van gamelan tot strijkkwartet en van fanfare tot piano, cello, luit en klarinet. Deze editie viert 400 jaar Sweelinck en 100 jaar Diepenbrock, maar ook de nieuwste muziek van hedendaagse componisten.
Nieuw: Indonesië, Suriname en Hongarije
Muze van Zuid 2021 viert Surinaamse componisten uit Zuid als Jan Victor Dahlberg met de Hindoestaanse zangeres Madhu Lalbahadoersing en slagwerker Lidrick Solognier uit Aruba in Caravan van Julian Schneemann. Het festival belicht de banden met Indonesië met Ritual Bells, Global Gongs door Sinta Wullur, die ooit haar studie piano en compositie voltooide op het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam-Zuid.
Bovendien is er bijzondere aandacht voor Hongaarse musici die kleur gaven aan het Amsterdamse muziekleven, zoals Géza Frid, Oskar Back en Tibor de Machula.
Het Amsterdamse Proeflokaal serveert drankjes en een diner van de chef bij het Amstel Quartet. Voor het eerst biedt het festival ook livemuziek buiten de Concertgebouwbuurt, in de Berlage-buurt en op het Stadionplein. Nieuw zijn ook de muzikale straatsafari’s, georganiseerd door ensembles uit Het Orkest Amsterdam en UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck. De orkestleden presenteren zich in kamerbezetting en zijn repeteren daarvoor al sinds mei o.l.v. professionele coaches.
Op het podium van Muze van Zuid 2021 staan onder anderen celliste Lidy Blijdorp, zangeres Sterre Konijn, de Balkan Brothers, Neo-fanfare 9×13, het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, het Amstel Quartet, het Berlage Saxophone Quartet, het Aristos Quartet, violisten Joris van Rijnen Emi Ohi Resnick, La Sfera Armoniosa met Mike Fentross, klarinettiste Anna voor de Wind, Ensemble Resilience en Ensemble Multifoon van Sinta Wullur. Consensus Vocalis o.l.v. Béni Csillag is choir in residence in deze vierde editie van het festival.
Pianisten Koenraad Spijker, Maxime Snaterse en Lestari Scholtes onthullen pianomuziek uit de archieven, zoals van Johannes Meinardus Coenen en Johannes van Bree. De drie pianisten brengen deze zelden tot nooit te horen pianomuziek naast topwerken van Debussy, Chopin en de Rus Aleksandr Skrjabin, die ooit in de Van Breestraat logeerde.
Meer informatie en ticketverkoop via http://www.muzevanzuid.nl
- Foto’s: Foppe Schut, Govert de Roos, Marc Borggreve
- Affiche: Janno Hahn
Amstel Quartet
Muzikale wandeling
Aristos Strijkkwartet
Lidy Blijdorp
Consensus Vocalis