Nominatie Gouden Label – De ensembles Choeur de Chambre de Namur, Clematis en Cappella Mediterranea hebben samen een magistrale cd uitgebracht met muziek uit de tijd van de Spaanse schilder Diego Velázquez. Subliem!
Nominatie Gouden Label – De ensembles Choeur de Chambre de Namur, Clematis en Cappella Mediterranea hebben samen een magistrale cd uitgebracht met muziek uit de tijd van de Spaanse schilder Diego Velázquez. Subliem!
Van 25 maart t/m 13 juli 2015 loopt in het schitterend Grand Palais in Parijs een unieke overzichtstentoonstelling van het werk van de schilder Diego Velázquez (1599-166). Deze Spaanse schilder uit Sevilla werkte als hofschilder aan het hof van de Spaanse koning Filips IV en maakte er portretten van de koninklijke familie. Daarnaast schilderde hij religieuze schilderijen en genrestukken en werd daarbij geïnspireerd door Titiaan en Rubens. Velázquez schilderde uitzonderlijk realistisch met rijke kleuren en met contrasten van licht en schaduw. Ter gelegenheid van de tentoonstelling in het Grand Palais in Parijs verscheen een cd met een evocatie van de muziek die men aan het hof van Spanje onder het bewind van Filips III en Filips IV speelde. Als erfgenamen van de traditie van de Vlaamse Polyfonisten verwerkten de componisten de invloeden van de melodieën en ritmen van volksmuziek en net als de schilders werden de Spaanse componisten ook gecharmeerd door de nieuwe barokstijl van de Italianen.
Francisco Guerrero was één van de grote componisten van die tijd. Hij stierf in 1599, het jaar van de geboorte van Velázquez. Hij componeerde onder andere populaire, zogenaamde villancicos. Guerrero componeerde er ook om er de glorie van de geboorte van Jezus en de Maagd Maria mee te verheerlijken. Gioseffo Zamponi, exacte tijdgenoot van Diego Velázquez, is vertegenwoordigd met fragmenten uit zijn opera Ulisse all’Isola di Circe (Odysseus op het eiland van Circe). Het idee om een cd uit te brengen met muziek uit de tijd van een bepaalde schilder is niet nieuw. Maar deze cd met overweldigend mooie muziek en interessante achtergrondinformatie in het bijhorend tekstboekje van Jérôme Lejeune, overstijgt toch wel alle verwachtingen. Het Choeur de Chambre de Namur, Clematis en de Cappella Mediterranea, naast alle anderen, geven hier meer dan het beste van zichzelf en stellen ons een aantal volledig onbekende componisten van het hoogste niveau voor, Gaspar Fernandez en Francisco Correa de Arauxo.
Eén van de belangrijkste componisten van de tijd werd geboren omstreeks 1575 in Luik. Hij heette Matthieu Rosmarin en maakte in Spanje carrière onder de naam Matteo Romero. Als hoofd van de beroemde Capilla Flamenca in Madrid had hij een speciale plaats in het muziekleven van de stad en vergezelde hij de Spaanse koning op diens reizen. Hij werd later geestelijke en de muziekleraar van de Infante. Op de cd staan verschillende werken van Romero, waaronder een magistraal acht stemmig Magnificat. Niet te missen.
Op de cd staan verder geestelijke en wereldlijke, vocale en instrumentale muziek van de 17de eeuwse componisten Juan Hidalgo, Gioseffo Zamponi, Fray Bartolomé de Selma y Salaverde, Hernando de Cabezon en Joan Cererols (het Credo uit diens Missa de Batalla a 12). De uitvoerders zijn de Cappella Mediterranea, het ensemble Clematis, Vox Luminis, het Chœur de chambre de Namur, La fenice, La Real Cámara, het Ensemble la Romanesca, Syntagma Amici, de dirigenten Jean Tubéry en Leonardo Garcia Alarcón en organist Bernard Foccroulle.
De oorspronkelijke klank van de instrumenten, de mooie stemmen en de prachtige zang en samenzang geven op de meest historisch verantwoorde manier sonoor gestalte aan de pracht en praal en de diepgang van de devotie van de ‘Siglo de oro’. En, geloof het of niet, die term werd in de 18de eeuw bedacht door de Spaanse historicus en hispanist Luis José …Velázquez, marqués de Valdeflores.
Meer dan warm aanbevolen. Nogmaals, subliem!