Gouden Label Jülich is vandaag een stadje in het westen van Duitsland, grenzend aan Nederland. Het maakt deel uit van het Land van Kleef. Ooit huisde er een hofhouding met de naam Oranje. Nog maar weinig herinnert aan de pralerige hofhoudingen die de streek regeerden. De politiek rukte het gebied los uit de Lage Landen met het Verdrag van Münster.
Gouden Label Jülich is vandaag een stadje in het westen van Duitsland, grenzend aan Nederland. Het maakt deel uit van het Land van Kleef. Ooit huisde er een hofhouding met de naam Oranje. Nog maar weinig herinnert aan de pralerige hofhoudingen die de streek regeerden. De politiek rukte het gebied los uit de Lage Landen met het Verdrag van Münster. Het ligt dan toch een beetje voor de hand, met al die Nederlandse invloed, dat een Nederlands ensemble de muziek uitvoert die aan die vergane glorie herinnert.
La Barca Leyden nam het op zich om een cd aan het hof van Jülich-Berg te wijden, ook al is het muziek uit een tijd die volgde op die van de Oranjes toen de familie van het huis Pfalz-Neuburg er regeerde. Keurvorst Johann-Wilhelm , Jan Wellem in de volksmond want graag gezien, liet Händel voor hem componeren, Corelli’s muziek vond de weg naar het orkest dat een van de beste van Europa was en via een hoge adellijke omweg werd ook de muziek van Bonporti aan het hof uitgevoerd terwijl de nooit koning geworden keurvorst met zijn gemalin in Spaanse kledij danste. De vorst mocht dan rijk zijn en kunstenaars aantrekken als mecenas, hopend op het verkrijgen van een hogere adellijke titel en de daaraan gepaarde macht, hij maakte een diepe put in de kassa die na hem niet meer zou rinkelen als voorheen…
Dansen deed hij graag, de keurvorst, en dansen daar krijg je meteen zin in als je La Barca Leyden aan het werk hoort. Werk? Werken ze wel? Dit is niet werken maar echt muziek spélen, genieten, zeer bewust van het feit dat de leden van het ensemble muziek uitvoeren die ooit gespeeld werd door wat men vandaag een ‘topensemble’ noemt. De meeste van deze muziek klonk in Düsseldorf, vlakbij Jülich. In de stad die ooit een dorp was, genoot de keurvorst met meer dan koninklijke allure van ‘zijn’ muziek. We mogen ons even vorst wanen met de Concerti grossi opus 6 nrs. 1, 2 en 4 van Corelli (1653-1713), met de Invenzione opus 10 nr. 8 in e van Bonporti (1672-1749) en de Sonata in a opus 1 nr. 4 van Händel (1685-1759). Wij bewonderen dankzij La Barca Leyden deze muziek en vertoeven samen met hen in de glorie van het Hof van Jülich-Berg.
Wat een vreugde straalt deze ‘straalschijf’ toch uit! De kriebels om meteen in de tijd naar dat hof te reizen overmannen je. Wie wil nu niet op zo’n wijze, in een perfecte harmonie en omgeven door schoonheid en weelde een keer lekker verwend worden? Raymond Honing leidt zijn ensemble op vorstelijke wijze door(heen) de werken van de drie vermelde heerschappen, Händel, Corelli en Bonporti. Zo fantastisch (of geweldig?) dat we deze cd en deze muziek op onze wijze ‘vorstelijk’ belonen: een Gouden Label!