Muted
Een zoektocht naar de klank van een nieuw tijdperk.
Hoe klinkt koormuziek na de komst van corona? Met Muted voert het Leuvens Universitair Koor (LUK) op 16 en 17 december een experimenteel concert op met nieuwe creaties voor het (post)covidtijdperk in de Leuvense Begijnhofkerk. Grotere afstand, mondmaskers en een eindeloze stroom aan regels dwongen ons om samen zingen te herdenken en koorzang opnieuw uit te vinden. Met negen gloednieuwe composities en een batterij aan elektronica wordt Muted het avontuurlijkste concert van het LUK tot nog toe.
Abnormaal muzikaal
Sinds maart 2020 is onze hele samenleving hertekend. De gevolgen van de pandemie laten zich voelen in alle lagen van de maatschappij en in alle sectoren, niet in het minst de culturele sector. Toen bleek dat de coronamaatregelen nog een tijdje zouden aanhouden, ontstond het idee om een concert uit te voeren dat gaat over ons gedwongen stilzwijgen, het gemis van deel uit te maken van een groter muzikaal geheel, het verlies van gezichtsexpressie en over hoe we hiermee omgaan. Deze vragen legden we voor aan negen Belgische componisten, zowel opkomend talent als twee gerenommeerde componisten, Lucien Posman en Maya Verlaak. Geïnspireerd door mondmaskers en social distance zetten ze deze gegevens elk op hun manier om in muziek. De composities lijken allesbehalve op elkaar en reflecteren de verschillende, unieke stijlen van de toondichters: invloeden uit jazz, meer experimentele, hedendaagse stukken, een klassieker perspectief… Zo krijgen we niet alleen vanuit verschillende invalshoeken inspiratie om met deze onbekende situatie om te gaan, maar is het concert ook toegankelijk voor een breed publiek.
Muzikaal perspectief
Deze nieuwe composities worden uitgegeven via Koorklank, een platform van Koor en Stem, zodat koren over heel Vlaanderen gebruik kunnen maken van de composities in hun concerten. Op deze manier hopen we dat meer mensen positief kunnen omgaan met de beperkingen in plaats van ze te zien als een handicap en dat er een nieuwe creatieve golf komt van omgaan met de nieuwe omstandigheden. Ook bieden we verschillende artiesten na maanden van afgelaste opdrachten opnieuw perspectief om te kunnen creëren.
De componisten werden begeleid door Maya Verlaak, internationaal gerenommeerd componiste en docente aan het conservatorium van Amsterdam. Haar onderzoek en artistieke praktijk staat in het teken van de interactie van de mens met externe factoren in zijn omgeving. De perfecte persoon dus om de jonge componisten te begeleiden in hun zoektocht. Hiernaast schreef Maya het werk “Toondichter” waarin het koor in dialoog gaat met een computer en waarin een virtuele stem een verhaal zal creëren op basis van wat het koor zingt.
Student in coronatijd
Al meer dan vijftig jaar lang maken enthousiaste en gemotiveerde studenten aan de Associatie KU Leuven deel uit van het Leuvens Universitair Koor. Hoewel het nu niet vanzelfsprekend is om repetities of concerten te organiseren, zoekt het eeuwig jonge koor naar mogelijkheden om creatief om te gaan met de huidige situatie. Ondersteund door de alma mater KU Leuven zoeken we als groep naar perspectief, positiviteit, energie en de moed om een ambitieus project op touw te zetten in een sector die de laatste anderhalf jaar gekenmerkt wordt door onzekerheid en strenge maatregelen.
Bij studenten heeft het isolement van de lockdowns zwaar doorgewogen. Samen zingen is maandenlang verboden geweest en nieuwe mensen leren kennen werd plots een moeilijke evenwichtsoefening tussen besmettingsgevaar en huidhonger. Muted verklankt deze gemengde gevoelens en helpt ons als groep elkaar terug te vinden. Bubbels bewegen naar elkaar toe en schreeuwen de opgebouwde frustraties uit. Zelfs in de eenzaamste tijden overleeft muziek, sterker nog, komt muziek als winnaar uit de bus.
16 en 17 december
De concerten vinden plaats op donderdag 16 en vrijdag 17 december 2021, vanaf 20u30 in de Sint-Jan-de-Doperkerk in Leuven. Meer informatie is te vinden op de website, Facebook en Instagram.
Op het programma staan creaties van Emile Daems, Lara Denies, Jonas Gedeshi, Lucien Posman, Noah Senden, Koben Sprengers, Siebe Thijs, Maya Verlaak en Benjamin Windelinckx. Deze hedendaagse composities worden aangevuld met werken van onder andere Anton Bruckner, Pyotr Ilyich Tchaikovsky en William Byrd tot een postpandemisch geheel.
Dit concert wordt georganiseerd met de steun van KU Leuven en Koor en Stem.