Het klinkt zo gewoon, vertrouwd in de oren, dagelijks in tal van steden en gemeenten, die beiaard. O ja, het kan sommigen danig op de zenuwen werken, anderen genieten, zetten het raam open, gaan in de tuin zitten luisteren, wandelen rond in de omgeving van de toren groot en klein… Maar is dat in coronatijd wel ‘zo gewoon’?
Schrijver dezes hoort wekelijks, eigenlijk zo goed als dagelijks, van in de werkkamer of de tuin de beiaard weerklinken in Mechelen. ‘s Zondags om 15 uur en ‘s zaterdags om 11.30 uur geeft stadsbeiaardier en docent aan de Koninklijke Beiaardschool Eddy Mariën, zolang de coronacrisis duurt, een aantal verzoeknummers ten beste tijdens de wekelijkse bespelingen op de beiaard van de Sint-Romboutstoren. Hij gaf ons een kleine opname en een kort gesprek ten beste, exclusief voor Klassiek Centraal.
Ludwig Van Mechelen: Wekelijks hoort de Mechelaar ‘We zullen doorgaan’ op de beiaard. Geen echte beiaardmuziek. Waarom precies dit lied? Er zijn nog andere liederen in het beiaardrepertoire die hoopgevend zijn, zoals het Beiaardlied van Peter Benoit?
Eddy Mariën: Het initiatief ging uit van de Vlaamse Beiaardvereniging om Ramses Shaffy zijn ‘Wij zullen doorgaan’ te spelen, tijdens de wekelijkse bespelingen in heel Vlaanderen. Een goede insteek, vond ik, maar ik dacht het dan uit te breiden met stemmige klassiek zoals een reflectieve nocturne, een droom zoals de Mondscheinsonate, hoopgevende stemming, ook wel ernst en waarom niet: humor. Het publiek mag kiezen uit vijf werken en soms kan dat uitsluitend klassiek zijn, om de klassieke muziek bij het publiek te brengen. Anders krijg je altijd het lichte genre. Humor ligt dan weer in bijvoorbeeld ‘Always Look On The Bright Side Of Life’’. Daar eindig ik soms mee. In een moeilijke tijd als deze verzacht de muziek meer dan ooit de zeden. Daar hebben we nu erge nood aan en ik probeer mijn steentje, of zal ik zeggen mijn klokje, bij te dragen.
Hét beiaardlied van de coronatijd is ‘We zullen doorgaan’… Beiaardier Koen Van Assche doet iedereen ervan wegdromen op de beiaard van Puurs.
Beiaardier Boudewijn Zwart speelt in de Grote Kerk van Dordrecht een concert dat iedereen dat virus doet vergeten…
Niet alleen in Vlaanderen en Nederland klinkt de beiaard hoopvol… Abel Chaves, beiaardier van het Paleis in Mafra, Portugal, geeft wekelijks een concert voor het publiek, online via Facebook. Ook in Portugal zingt de beiaard zijn lied in de corona sperperiode. Graag geven we een indruk van de inhuldiging van de gerestaureerde beiaard in het prachtige paleis op 9 februari 2020. De festiviteit werd bijgewoond door de hoogste personaliteiten van Portugal en een paar duizend luisteraars.
Jo Haazen, voormalig stadsbeiaardier van Mechelen en ere-directeur van de Koninklijke Beiaardschool zit momenteel vast in Sint-Petersburg omwille de coronacrisis. Zelfs beiaard spelen zit er niet in, het is verboden zolang de coronacrisis heerst. Als tegemoetkoming stuurde hij ons volgend Russisch liefdeslied, dat hij speelde op ‘zijn Stradivarius’, de Eijsboutsbeiaard in de Sint-Romboutstoren te Mechelen. Wat is mijn hart ontroerd uit de film “Echte vrienden” (Tikhon Nikolaevich Khrenninovich).
Hij gaf meteen deze boodschap mee: “Liefde overwint alles, ook de weerzinwekkende ‘bekroning’ van onze beschaving. Daarom dit fraai liefdeslied om een ongewenste kwelduivel te verdrijven. Door de quarantaine is de Faculteit voor Kunsten, afdeling orgel, klavecimbel en beiaard van de Staatsuniversiteit te Sint-Petersburg evenwel gesloten. Ook mogen de beiaardiers de toren van het Staatsmuseum voor de geschiedenis van Sint-Petersburg [Peter-en-Paulusvesting] tijdelijk niet betreden en kan de beiaard aldaar zijn stem niet laten horen. Daarom dit alternatief: een Russisch liefdeslied gespeeld op de beiaard van de stad Mechelen die dankzij de beiaardkunst sterk met Sint-Petersburg verbonden is door de oprichting van de ‘Vlaamse beiaard’ in het hart van de voormalige keizerlijke hoofdstad in 2001, door de samenwerking van de Mechelse Beiaardschool met de Faculteit voor Kunsten van de Staatsuniversiteit te Sint-Petersburg en door de legendarische Russische spreuk Mooie klokkenklanken – Malinovi zvon – Mechelse klanken!” – Jo Haazen 26 april 2020
Vlaanderen, een Russische groet en hier Luc Rombouts die wereldwijd gaat met een ‘Anti-corona beiaardconcert’ op de beiaard van de Leuvense Universiteitsbibliotheek.