Musical ‘Suske en Wiske – de circusbaron’

Suske en Wiske - De circusbaron

Willy Vandersteen creëerde zo’n 70-tal jaren geleden de striphelden Suske en Wiske. Het olijke en op avontuur beluste eeuwig jonge tweetal barstend van energie, altijd op zoek naar iets nieuw en opwindend,  kan nog altijd oud en jong bekoren met als sidekicks tante Sidonia, Lambik en Jerom.

Deze pretentieloze familiemusical, vrolijk en ongecompliceerd, is een fijn uitje tijdens de krokusvakantie, nu wind en ontij de plak zwaaien.

Music Hall en van Hoorne Entertainment sloegen de handen in elkaar voor deze productie. Suske en Wiske worden respectievelijk vertolkt door Laurenz Van Ysseldyk en Charlotte Leysen. Wanda Joosten kruipt in de huid van tante Sidonia, Ronald van Rillaar geeft Lambik gestalte en Mike Wauten Jerom. De Nederlandse charmezanger Ben Cramer speelt de vileine ringmeester in dit verhaal vol manipulatie.

Regisseur Bas Groenenberg houdt het geheel zeer sober. Het rudimentaire decor leunt sterk aan bij het schetsmatige interieur in het stripboek. De regisseur bezit nog de gave om een fantasiewereld tot leven te brengen en laat veel ruimte voor verbeelding. Veel handelingen, zoals het trapezewerk in de nok van het circus worden niet expliciet getoond maar suggestief voorgesteld, en dat werkt. Verder een paar simpele goocheltrucs, salto’s en Lambik als clown van dienst en de kinderen bevinden zich in de magische wereld van het circus. Iedere theaterbezoeker kan op zijn eigen manier contact houden met de personages in de zoektocht naar Jerom. Al doet iedereen zijn best, toch steelt Lambik de show, ijdel en dom is hij de motor van de voorstelling. Zijn ontwapenende droog komische humor maakt de voorstelling ook hapbaar voor het volwassen publiek. Een paar vinnige muziekjes geven de voeten van de dansers vleugels.  Met de zangkwaliteiten van Wanda Joosten, Ben Cramer en ook Ronald Van Rillaar en enkele acts van circusartiesten  is ‘Suske en Wiske – de circusbaron’ goed voor anderhalf uur kijken, luisteren en heerlijk verbeelden. Hoe de ontvoerde Jerom gered wordt, gaan we niet verklappen. Dat moet je zelf gaan ontdekken.

Tags

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: