Musica Divina 2017 zoekt een nieuwe hemel en een nieuwe aarde

Tussen 15 en 30 september 2017 zoekt Musica Divina ‘een nieuwe hemel en een nieuwe aarde‘. Met dit festivalmotto presenteert Jelle Dierickx zijn eerste programma als directeur van Festival van Vlaanderen Kempen. Het Festival en de Provincie Antwerpen nodigen talrijke Belgische en internationale topmusici uit in abdijen, begijnhoven en kerken in de Kempen.

Ze laten liefhebbers genieten van een breed aanbod aan concerten, talrijke verdiepende activiteiten en het gloednieuwe project Poesia Divina, in het UNESCO werelderfgoed van de provincie.

Het motto Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde is ontleend aan Apokalyps 21,1: “En ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde”. “In deze turbulente tijden kan muziek ons helpen om ons bestaan en onze spiritualiteit op een nieuwe manier te definiëren”, aldus directeur Jelle Dierickx. “Dit zoeken we niet enkel in hemelse muziek, maar ook in poëzie. In het nieuwe project Poesia Divinawerden negen Vlaamse dichters waaronder Jeroen Theunissen en Sofie Verdoodt gevraagd om een ‘psalm’ te vervaardigen uitgaande van het motto.”

Musica Divina opent met het Musica Divina Abdijenweekend. In de abdijen van Postel, Tongerlo en Averbode brengen Benedicte Maurseth & Karin de Fleyt, het Goeyvaerts Strijktrio, Leandro Marziotte & Capriola Di Gioia en Cappella Amsterdam sacrale muziek die reikt van de renaissance tot vandaag. Voor wie zich verder wil verdiepen in het Festivalmotto en de muziek is er de lezing De Grote Vragen van journalist en filosoof Joël De Ceulaer, de documentaire Het geheim van Boccherini en Poesia Divina waarbij enkele dichters hun nieuwe psalm komen voordragen. Om ten volle van de abdijsfeer te profiteren zijn er onder andere abdijmaaltijden en rondleidingen door de paters.

Vervolgens trekt Musica Divina langs de begijnhoven en kerken van Lier, Mechelen, Hoogstraten, Geel, Herentals en Turnhout. Opvallend zijn de vele verjaardagen die deze editie van Musica Divina met zijn artiesten viert. Het Ricercar Consort laat het Monteverdijaar niet aan hen voorbij gaan in de Sint-Amandskerk te Geel. In 2017 is het 450 jaar geleden dat de Italiaanse componist het levenslicht zag. In de Sint-Waldetrudiskerk te Herentals wekken het Lautten Compagney en het Calmus Ensemble vijfhonderd jaar reformatie tot leven. Goeyvaerts Trio (20 jaar), Capriola di Gioa(10 jaar) en het Berlijnse niniwe (15 jaar) kunnen dan weer hun eigen kaarsjes uitblazen.
Musica Divina laat zich verder niet beperken tot de Westerse muziek en levensbeschouwingen. Voor een unieke mix van Oost en West kan u bijvoorbeeld terecht in de Begijnhofkerk van Turnhout waar het Belgische Ausonia barokmuziek verbindt met Japans Nô-theater.

Het volledige programma vindt u op www.musica-divina.be.


 

  • WAT: Musica Divina
  • WAAR: abdijen & begijnhoven in de provincie Antwerpen
  • WANNEER: van 15 tot 30 september 2017

 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: