Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

© Wolfgang Lienbacher

Mozartweek Salzburg 2024

Na vijf jaar van “Mozart Puur” markeert de Mozartweek van 2024 het begin van een nieuw tijdperk. Hoewel Mozart’s werken het Festival blijven verrijken en de ziel en inspiratie vormen van dit belangrijke Mozart-festival, zal Mozart in de komende jaren worden vergezeld door verschillende andere grote componisten. Hierdoor kunnen we het leven en werk van de onvergelijkbare genie die Mozart ongetwijfeld was, benaderen vanuit verschillende boeiende perspectieven.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

In 2024 betreedt Antonio Salieri voor het eerst het podium van de Mozartweek. Zoals Rolando Villazón, de intendant van het festival, opmerkt: “Geen van Mozarts tijdgenoten wordt zo vaak in één adem genoemd als Salieri, daarom is hij onze eerste keuze als het gaat om het uitbreiden van onze ‘Mozart Puur’ cyclus. De ambivalente relatie tussen de twee mannen heeft talloze mythen en anekdotes voortgebracht die we op verschillende manieren zullen onderzoeken en vertellen, niet alleen in concerten maar ook als een boeiend drama via opera’s, toneelstukken, films en andere opwindende formats.” Villazón legt uit: “Salieri was een groot componist die helaas het ongeluk had om een tijdgenoot te zijn van maar liefst drie genieën: Beethoven, Haydn en Mozart. Hij was de leraar van Beethoven. Hij leidde een laatste eerbetoon aan Haydn kort voor diens dood. En wat Mozart betreft, werd hij het middelpunt van een legende over afgunst, vijandschap en moord die zelfs vandaag de dag nog stevig in de gedachten van veel mensen verankerd is. Op basis van deze legende zijn een aantal interessante werken gemaakt, waarvan er drie te zien zullen zijn tijdens de Mozartweek van 2024.”

Peter Shaffer’s toneelstuk Amadeus zal te zien zijn in het Landestheater, er komt een nieuwe productie van Nikolay Rimsky-Korsakov’s Mozart en Salieri in het Salzburg Marionette Theatre en de met een Oscar bekroonde film Amadeus van Miloš Forman zal ook vertoond worden als onderdeel van onze focus op Salieri. Deze focus omvat ook een semi-geënsceneerde productie van La clemenza di Tito, orkestrale concerten, kamermuziekrecitals, films, rondleidingen, lezingen en nog veel meer, allemaal bedoeld om het werk van Mozart te belichten in al zijn veelzijdige facetten. Naast werken van Salieri krijgt het publiek ook de kans om muziek te horen van Joseph Haydn en van vier leerlingen van Salieri, Hummel, Schubert, Beethoven en Franz Xaver Mozart. Sinds 1956 heeft de Mozartweek de meest vooraanstaande Mozart-experts uitgenodigd in Salzburg, en 2024 is geen uitzondering. Onder de verwachte gerenommeerde artiesten bevinden zich Anne-Sophie Mutter, Igor Levit, Joana Mallwitz, Andrés Orozco-Estrada, Sol Gabetta, Jordi Savall, Sir András Schiff, Lahav Shani, Emmanuel Pahud, Isabelle Faust, Antoine Tamestit, Jean-Guihen Queyras, Kristian Bezuidenhout, Avi Avital en ensembles en orkesten van het kaliber van het Danish Chamber Orchestra onder Ádám Fischer, het Chamber Orchestra of Europe onder Kirill Gerstein, het Basel Chamber Orchestra onder Giovanni Antonini met Sabine Meyer als soliste, het Baborák Ensemble, het Hagen Quartet en natuurlijk de Vienna Philharmonic.

De president van de stichting, Johannes Honsig-Erlenburg, kijkt met immense opwinding uit naar het verkennen van de wereld van Mozart en Salieri als onderdeel van het programma van het Mozartweek Festival: “Mozart en Salieri! Wat een fascinerende combinatie! Ondanks zijn biografisch betwistbare, maar ongetwijfeld kleurrijke, verslag van de relaties tussen deze twee componisten, heeft Miloš Formans legendarische film Amadeus veel bijgedragen aan de receptie van Mozarts leven en werken over de hele wereld, en er zijn goede redenen waarom de Internationale Mozarteumstichting Forman in 2013 haar Gouden Mozartmedaille toekende. Salieri was een groot componist en ik twijfel er niet aan dat het publiek zal genieten van een stimulerende muzikale line-up tijdens de Mozartweek van 2024.”


2024 Mozartweek

24 januari t/m 4 februrari in Salzburg

ontdek het volledige programma hier

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.