Mozart: strijkkwartetten integraal

Mozart, String Quartets, La Dolce Volta

***** Als twee violen, een altviool en een cello samenklinken,  is het resultaat van een betoverende schoonheid. Dit ervaren we bij de beluistering van Mozarts Stijkkwartetten, uitgevoerd door het wereldberoemd, Tsjechisch Talich-Kwartet (het Talichovo kvarteto).

 

***** Als twee violen, een altviool en een cello samenklinken,  is het resultaat van een betoverende schoonheid. Dit ervaren we bij de beluistering van Mozarts Stijkkwartetten, uitgevoerd door het wereldberoemd, Tsjechisch Talich-Kwartet (het Talichovo kvarteto).

Het kwartet werd opgericht in 1964 en werd genoemd naar de legendarische Tsjechische dirigent en violist Václav Talich (1883–1961), die de concertmeester was van de Berliner Philharmoniker ten tijde van Arthur Nikisch, en later zelf chef-dirigent werd van het Tsjechische Filharmonisch Orkest en directeur van de Nationale Opera in Praag. Talich was tevens de leraar van Karl Ančerl, Milan Munclinger, Jaroslav Krombholc Charles Mackerras, Ladislav Slovák en  Václav Kašlík en  was de oom van de oprichter van het kwartetensemble Jan Talich Sr.

De opnamen werden gemaakt tussen 1983 en 1985 in de Maronitische Kerk Notre-Dame du Liban in Parijs en in de cisterciënzer  abdij  Notre-Dame d'Ourscamp in Chiry-Ourscamp in Picardië. De violisten waren toen nog Petr Messiereur en Jan Kvapil, de altist was de oprichter Jan Talich, Sr. en de cellist was Evžen Rattay. De opname werd geremasterd in juni 2011  en is nu verschenen op 7 cd’s. Het label Calliope heeft de integrale strijkkwartetten vroeger uitgegeven met toevoeging van Mozarts drie divertimenti voor strijkers, bekend als de Salzburgse symfonieën. Deze opname was niet langer verkrijgbaar en dus heeft het nieuwe Franse label “la dolce volta”, verdeeld door Harmonia Mundi, de kwartetten weer uitgebracht waardoor we er opnieuw met z’n allen kunnen van genieten. Het kwartet wordt weliswaar vandaag gevormd door Jan Talich, Jr. (hij speelt mee sedert 1997), zoon van de oprichter Jan Talich Sr., Petr Macecek en  Vladimir Bukač , die de oprichter Jan Talich, Sr. opvolgde  als altist, en  cellist Petr Prause (eveneens sedert 1997). Zij hebben ondertussen  verschillende onderscheidingen gekregen zoals meerdere "Grand Prix du Disque" en een  "Diapason d'Or" De kwaliteit van weleer is dus zeker gebleven.

Om andere uitvoeringen/opnamen van Mozarts integrale strijkkwartetten te beluisteren moeten we naar het Fine Arts Quartet, het Prazak Quartet, Vegh Quartet, Quarteto Italiano, Eder Quartet of het  American String Quartet grijpen. Het Talich kwartet is dus in notoir gezelschap en doorstaat de vergelijking met verve. Le Monde de la Musique, Diapason, Gramophone of de Penguin CD Guide omschrijven hun uitvoering in termen als “Virtuosité et intelligence”, “grandeur” of  “lumineuse beauté” waarbij ik mij volledig aansluit..

Mozart componeerde 25 strijkkwartetten Zijn eerste componeerde hij als 14-jarige in het Italiaanse Lodi. De “Milanese kwartetten” ontstonden tijdens zijn reizen naar Milaan, Bolzano en Verona en werden gecomponeerd tussen eind 1772 en begin 1773 (KV 155-160). Zes kwartetten volgden in Wenen in het najaar van 1773 (de “Weense kwartetten”, KV 168-173).

Het hoogtepunt waren zijn zes kwartetten opgedragen aan Joseph Haydn (KV 387, 421, 428, 458, 464 en 465), met o.a. het Jagd-Quartett (KV 458) en het Dissonanzen-Quartett (KV 465)

Mozarts laatste drie kwartetten waren zijn Pruisische kwartetten, opgedragen aan de koning van Pruisen, Frederik Willem II (KV 575, 589 en 590) die cello speelde.

De cd’s worden gepresenteerd in een mooie, kleurrijke doos, vergezeld van een interessant bijbehorend tekstboekje. De uitvoering beantwoordt volledig aan de doelstellingen van het label. Ik laat hen graag zelf aan het woord: "Pour la Dolce Volta, la musique n'est pas un produit qu'on emballe et qu'on vend. Comme les belles choses de ce monde, elle doit se former naturellement, faire l'objet de soins raffinés, et s'offrir comme une fleur exquise. C'est l'engagement de la Dolce Volta que la musique reste une affaire d'élégance et de beauté sans concession."

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC