Mozart Magic met Laurence Equilbey

**** Op het eerste gezicht lijkt het programma een Mozart-allegaartje. Enkele van de meest populaire aria’s uit graag gehoorde opera’s waartussen enkele nauwelijks bekende rariteiten gestrooid zijn. Maar bij het beluisteren, ontpopt zich een programma dat sprankelt van leven en enthousiasme. Je kan je er zo een live-voorstelling bij inbeelden. Zo is het origineel ook opgevat.

In de introductie bij de cd legt dirigente Laurence Equilbey uit dat het programma is samengesteld met een live-uitvoering tijdens het Festival La Seine Musicale van 2020 voor ogen. Ze beschouwt het als een “muzikaal cabaret” rond Mozart en wilde ervoor samenwerken met een aantal van de artiesten met wie ze al vele jaren vertrouwd is, zoals de sopraan Sandrine Piau, mezzo Lea Desandre, de tenoren Stanislas de Barbeyrac en Loïc Félix en bariton Florian Sempey. Voor ons als Belgisch publiek is het uiteraard extra verlokkelijk dat ook sopraan Jodie Devos twee knappe aria’s zingt. In de virtuoze aria van de Koningin van de Nacht Der Hölle Rache bevestigt Devos eens te meer haar verbluffend zuivere hoge noten en haar ijzingwekkend knappe zangkunst. Ook in de meer ingetogen aria Vorrei spiegarvi, oh Dio schitteren de coloraturen loepzuiver. Stanislas de Barbeyrac is een mooie lyrische tenor, die met uitstekende stembeheersing naar de hoge tonen van Dies Bildnis ist bezaubernd schön schuift: een onweerstaanbaar verleidelijke Tamino.

Sandrine Piau zingt de twee heerlijke aria’s van de Gravin uit Le Nozze di Figaro (Porgi amor en Dove sono i bei momenti) met intense gevoeligheid. Er zijn ook de meer speelse en flirterige aria’s van Cherubino of het onbekende kattenduet uit de pasticcio Der Stein der Weisen (met Desandre en Sempey). Daartussen laat Equilbey met verve haar ensemble Insula Orchestra enkele korte instrumentale stukken spelen. Deze afwisseling van atmosfeer maakt het programma amusant én stimuleert de verbeelding. Het live meemaken, zou zeker dolle pret geweest zijn … Maar de cd brengt het programma hoe dan ook op een uiterst geslaagde manier tot leven.


  • WAT: Magic Mozart
  • WIE: Sandrine Piau en Jodie Devos (sopraan), Lea Desandre (mezzosopraan), Stanislas de Barbeyrac en Loïc Félix (tenor), Florian Sempey (bariton) – Insula Orchestra o.l.v. Laurence Equilbey
  • UITGAVE: Erato (1 cd)
  • BESTELLEN: JPC
  • FOTO: Jana Jocif

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC