Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Klassiek Centraal

Mozart ‘Concert Arias - Un moto di gioia’

Om het vertrek van Sidi Larbi Cherkaoui te compenseren haalde Jan Vandenhouwe, artistiek directeur Opera Ballet Vlaanderen, 3 ‘associated artists’ in huis: Jan Martens, Anne Teresa De Keersmaeker en Jermaine Spivey. Ze engageerden zich voor een viertal jaar.

Consolidatie

De Vlaamse dansscène behoort sinds het einde van de vorige eeuw tot de absolute wereldtop met Alain Platel, Wim Vandekeybus, Jan Fabre, Sidi Larbi Cherkaoui en Anne Teresa De Keersmaeker. Ze creëerden een duizelingwekkend en divers repertoire dat binnen de internationale balletwereld uniek genoemd mag worden en dat zich heeft ingeschreven in het artistieke DNA van onze regio. Maar stilaan stelt zich de vraag: hoe we dit rijke levende erfgoed kunnen koesteren voor de volgende generaties. Opera Ballet Vlaanderen stelde zich tot taak om de grote hedendaagse klassiekers uit de Vlaamse dans een veilige thuishaven te bieden binnen het repertoire en laat hierover zeker geen gras groeien.

Mozart / Concert Arias

Dit sprankelende werk ging op 30 juli 1992 in première op de prestigieuze Cour d’honneur van het Festival van Avignon. Opera Ballet Vlaanderen is, na het Ballet de l’Opera de Paris, nog maar de tweede compagnie die de eer heeft De Keersmaekers grootschalige werk te dansen. Mozart / Concert Arias is een eerste stap in de revival van iconische momenten uit de Vlaamse dansgeschiedenis. Een zinnenprikkelend spektakel, zowel visueel als auditief. In dans en aankleding constant zwevend tussen klassiek en hedendaags, tristesse en vrolijkheid.

Een productie die balanceert tussen een zangrecital en een balletvoorstelling. Sopraan Emma Posman, coloratuursopraan Annelies Van Gramberen en mezzosopraan Raphaëlla Green maken conceptueel deel uit van de enscenering en zetten al eens een danspasje mee. De dansers van OBV bewijzen met technisch raffinement andermaal met verve hun stilistische veelzijdigheid, expressiviteit en flexibiliteit. Wat een inleving en vertolking. Vuurwerk gewoon!

Het geheel heeft een elegante cadans en komt visueel verbluffend uit de hoek. De verschillende aria’s volgen elkaar op als een verhalencarrousel met verschillende energieën: opspringend geluk, broeierige erotiek, koketterie, bravoure, drama. De bewegingen volgen de partituur noot voor noot. De Keersmaeker heeft de spirit van de muziek, lichtvoetigheid en speelsheid naast drama, geweldig weten te vatten. De dans is rijk en gediversifieerd. Haar dansvocabularium spreekt tot de verbeelding. Er is veel grondwerk te zien: fall and recovery. De dansers rollen en buitelen over de scène. Liefde is reikhalzen. Dat wordt heel suggestief uitgebeeld. De meisjes liggen op de buik op de grond, het bovenlijf opgetild. Krabbelen achteruit, weer voorwaarts… Het heeft iets van hunkerende, nieuwsgierige, alerte dieren. De Keersmaeker laat in haar choreografieën niets onbenut. De losse haren van de meisjes zorgen voor extra dynamiek, zwiepen in het rond. Net zoals de panden van de herenjackets. Met hun kunstige broderies zijn ze een ode aan het vakmanschap van weleer.

Met jeugdig bravoure en een roesachtige vrolijkheid proberen de mannen te imponeren maar ze zijn ook te zien in kwetsbare klungeligheid, of uitdagend als een dartele, speelse hond. In de aankleding van de dansers zit een geweldige veelzijdigheid en contrasten, van de rijk versierde vesten, nauwsluitende broeken en hemden met jabot tot een eenvoudig hemd terwijl de meisjes in een hedendaags vest met kort rokjes acteren. Hun mooie ranke benen krijgen de volledige aandacht in een traag bewegingspatroon. Er zijn heel veel changementen qua aankleding, een lust voor het oog. Theater als één grote verkleedpartij. Het geheel is een verstrengeling van klassiek ballet en hedendaagse dans met er in vermengd een wulpse disco queen, flitsmatig een Chippendale, Ierse stepdance, de Russell of Swich-Swich move (nog vrij recent en zal nieuw bijgevoegd zijn).

De live begeleiding van het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen  o.l.v. Francesco Corti, pianoforte: Pedro Beriso en de sublieme zang van  sopraan Emma Posman, coloratuursopraan Annelies Van Gramberen en mezzosopraan Raphaëlla Green helpen de dansers van Ballet Vlaanderen om het publiek te imponeren.

Het was goed toeven in de Opera. Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker bewijst dat ze Mozarts grammaticale taal begrijpt, zowel in de springerige dansritmes als in verstilde passages. Ze weet de verwondering gaande te houden in een varia van ensembles, duetten en solo’s. De subtiele kracht straalde uit al de poriën van de dansers. Hun energie heeft een stimulerende kracht en laat zoals de ondertitel suggereert ‘Un moto di gioia’  het publiek met een weldadig gevoel van vreugde achter. Over de hele lijn: schoonheid die raakt.

© Filip Van Roe / OBV
© Filip Van Roe / OBV
© Filip Van Roe / OBV
© Filip Van Roe / OBV
© Filip Van Roe / OBV
© Filip Van Roe / OBV

Vorige
Volgende

Internationale waardering

Het internationaal toonaangevende magazine Dance Europe blikt deze maand naar jaarlijkse gewoonte terug op de meest bijzondere dansproducties, choreografen en dansers.

De productie Mozart / Concert Arias wordt genoemd in de categorie ‘beste première’ van seizoen 21/22. Een mooie én terechte erkenning van de voorstelling van artist in residence Anne Teresa De Keersmaeker. Volgens Dance Europe brengen de dansers van Ballet Vlaanderen het werk “op briljante wijze tot leven” en noemt de avond “toegankelijk, slim, goed gemaakt en – mogen we dit zeggen – entertaining.”

Deze productie is nog te zien tot december.

WIE: Anne Teresa De Keersmaeker [choreografie], Herman Sorgeloos [scenegrafie], Ulises Maino & Francesco Corti [muzikale leiding], Annelies Van Gramberen [zang], Emma Posman [zang], Raphaële Green [zang], Pedro Beriso [piano]

WAAR: Opera Antwerpen

WANNEER: 9 oktober 2022
nog te zien tot december


info & tickets


© Filip Van Roe / OBV


© Filip Van Roe / OBV


© Filip Van Roe / OBV


© Filip Van Roe / OBV

Details:

Titel:

  • Mozart ‘Concert Arias - Un moto di gioia’