Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Met Schubert de weg des levens bewandeld…

***** Een late najaarsnacht kort voor middernacht, 2017, rijd ik voorbij Wenen richting thuis. Op de radio Ö1 (eerste net Oostenrijkse radio) hoor ik een programma over een jonge tenor en heel wat delen uit liederen van diens eerste cd, een opname met Schubertliederen. En nu is er een vervolg op die cd…

https://www.facebook.com/ProsperoClassical/videos/265705668270061/

‘The pad of life’ met onder meer het lied ‘Wie blitzen die Sterne so hell durch die Nacht’. Het doet me aan die fameuze nacht denken dat ik de tenor voor het eerst hoorde op de radio. Het contact verloopt niet meer via een nachtelijke e-mail zoals toen, maar via een snel berichtje op Facebook. Zo gaat dat tegenwoordig. Schubert moest het weten dat er geen ‘Taubenpost’ meer bestaat…

Het was de betrachting van de zanger en de pianist om niet een zoveelste ‘Best of Schubert’ te brengen om zo de tenor centraal te plaatsen als ‘de ster’. De van Turkse afkomst Ilker Arcayürek en zijn vaste pianist de Engelsman Simon Lepper kozen voor een verhaal zoals in bijvoorbeeld Winterreise. Beide musici vonden in de Marokkaanse kunstfotograaf Achraf Baznani de ideale partner om dat verhaal, de levensstadia vanaf de (latere) puberjaren tot de dood, beeld te geven. Meer nog, het was eigenlijk een foto ‘Das Unvermeidliche’ (het onvermijdelijke) van Baznani dat de zanger op de idee bracht een cd met een nieuw en toch eeuwig bestaand verhaal ‘The Path of Life’ samen te stellen.

Baznani’s kunstfoto’s zijn zoals die vele van de getoonzette gedichten een soort romantische dromen. Meteen vermeld ik graag dat de CD interessante en recht uit het hart geschreven informatie geeft, knappe foto’s, de liedteksten in het Duits en het Engels en dat alles in een luxe-farde. Voor 19.90 euro kan je hem via onze partner JPC aankopen (zie de link onderaan het artikel).

Liefde, niets anders dan Liefde

Liefde, ‘Sehnsucht’ (het niet echt naar het Nederlands te vertalen mooiste Duitse woord voor de zuiverste vormen van verlangen, heimwee, halsreikend uitkijken naar…), de zoektocht naar de innerlijke vrede, berusting en zielenheil zijn de vijf thema’s. De musici vonden zowel bekend repertoire van Schubert als zelden tot nooit uitgevoerde liederen die aansluitend samengevoegd konden worden en zo de loop van het leven tekenen. Noem het voor mijn part een ‘nieuwe’ liedcyclus van Schubert.

Dankzij Schubert genieten we zo een overlevering van soms uitzonderlijk mooie teksten van bekende en onbekende dichters die via hun poëzie diep in hun hart laten kijken. Franz Schubert was de muzikale uitverkorene om die teksten via zijn absolute gave als toonzetter nog te verdiepen, nog meer uitdrukking te geven. Waarom werd hij toch maar met moeite 31 jaar?

Arcayürek en Lepper zijn een perfecte twee-eenheid. Hoe Lepper niet alleen begeleidt, maar meezingt via de piano en zo elk lied inzet en eindigt, is van het betere werk dat we net te weinig horen. Hij doet het en zo zorgt hij mee voor een nog fijnere accentuering door de zanger. Schubert zou zeer verheugd zijn met zo’n uitvoering van zijn liederen temeer ook een lans gebroken wordt voor te weinig uitgevoerde werken. Om een of andere reden komen de meeste liederen van de Weense grootmeester niet aan bod en nochtans is er niet één lied dat minderwaardig of middelmatig is. Stuk voor stuk reeg Schubert de parels aan elkaar en dankzij Ilker Arcayürek en Simon Lepper kunnen we die telkens unieke kunstwerkjes nu genieten als was het een krans van parelmoer. Zo mooi allemaal, zo puur. Laat ik

afsluiten met een welgemeend dank u wel aan allen die deze aanwinst in CD land mogelijk maakten.

Onderaan vindt u een link waar u de CD kan aankopen. We verwijzen ook nog even met een link naar de eerste Schubert CD van beide musici, een CD die een Gouden Label CD kreeg van Klassiek Centraal.


  • WAT: The Path of Life, liederen van Franz Schubert
  • WIE: Ilker Arcayürek (tenor), Simon Lepper (pianist), Achraf Baznani (kunstfotograaf)
  • UITGAVE: Prospere Classical (een productie ism SRF2 Kultur) – PROSP 0009
  • BESTELLEN: The Path of Life en Der Einsame (Gouden Label CD)

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende