Met het USO naar een nieuwe wereld

Voor het Leuvens Universitair Symfonisch Orkest is dit academiejaar een feestjaar. Ze vieren niet één maal wel twee jubilea. Het orkest bestaat maar liefst 60 jaar. Daarnaast vieren ze hun zilveren huwelijk met dirigent Edmond Saverniers. 

Gisteren, op donderdag 10 november, vond de aftrap van hun feestjaar plaats. Met het programma Uit de nieuwe wereld wist het USO onder leiding van Edmond Saverniers het publiek te charmeren. Toepasselijk vond deze feestelijke gebeurtenis plaats in een zaal vernoemt naar de oprichter van het orkest: de Aula Pieter De Somer. Het was een avond boordevol romantische muziek en juichende studenten.

De leden van het orkest namen hun plaats in op het podium onder luid en enthousiast applaus van publiek, familie en medestudenten. Vele onder hen waren geen frequente luisteraars van klassieke muziek maar het USO liet hen proeven van wat het symfonische repertoire zoal in petto heeft. Het was dan ook een fijne verrassing dat het USO opende de avond met een minder gekend werk. Ze beten de spits af met muziek van Édouard Lalo (1823—1892), de ouverture uit de opera Le Roi d’Ys (1888). Op een bedje van romantische strijkers klinkt de delicate melodie van Margared, de koningsdochter, gespeeld door de klarinet. Daarna weerspiegelt een woelige en turbulente passage het drama dat zich in de opera zal ontplooien om uiteindelijk uit te monden in een dynamische climax.

Voor het tweede werk van de avond werd het USO vergezeld door Tom De Beuckelaer. Deze jonge pianist die vorig jaar bekroond werd tot “Young Steinway Artist” wist het publiek meer dan alleen te charmeren met zijn vertolking van het 3e pianoconcerto van Sergej Rachmaninov (1873—1943). Zijn virtuoze pianospel werd na afloop beloond door luid gejuich en gejoel van het publiek.

Na een korte pauze keerde de leden van het USO terug naar het podium voor het laatste werk van het programma. Ze sloten de avond af met de 9e symfonie “Uit de nieuwe wereld”, Op. 95 (1893) van de Tsjechische componist Antonín Dvořák (1841-1904). Tussen de eerste en de tweede beweging herinnerde dirigent Edmond Saverniers iedereen nogmaals dat een gsm een vliegtuigstand heeft nadat er een telefoonalarm in de zaal afging. Maar dit ongelukje wist het USO niet van hun melk af te krijgen. Josefien Branson wist de solo voor althobo intiem te verklanken. Ook het scherzo brachten ze met veel enthousiasme terwijl de twee fagottisten vrolijk zaten mee te wiegen. Na de laatste beweging die in mineur start en in majeur eindigt, barste het applaus opnieuw los in de zaal. Daarna volgde — zoals de traditie blijkbaar voorschrijft — nog twee bisnummers die het publiek zeker konden smaken.

WAT: Uit de nieuwe wereld — reisconcerten 2022

WIE: Universitair Symfonisch Orkest o.l.v. Edmond Saverniers

WAAR: Aula Pieter De Somer, Leuven

WANNEER: 10 november 2022
het USO speelt dit programma nog eens op 11 november 2022

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist