Met de trompet vanuit Bohemen de wereld rond

Bohmische Weihnacht,  Ludwig Guttler

***** Het Label Berlin Classics gaf twee bijzondere kerst cd’s uit, “Böhmische Weihnacht” en “Christmas around the world”. Het Windsbacher Knabenchor, German Brass, de Virtuosi Saxoniae, het Sächsisches Vocalensemble en het  Leipziger Bach-Collegium o.l.v. Ludwig Güttler tekenden voor de originele kwaliteit.

In het kerstprogramma van Berlin Classics bevinden zich dit jaar twee opvallende cd’s met muziek voor blazers die de luisteraar meenemen op reis. De toch wel wereldberoemde trompetvirtuoos Ludwig Güttler (°1943) neemt ons mee naar het Bohemen van de 17de eeuw en het German Brass Ensemble gaan samen met het Windsbacher Knabenchor zelfs op reis over de hele wereld, van Frankrijk naar Hollywood.

Minder bekende componisten

Güttler bracht zijn programma “Boheemse Kerst” voor het eerst in 2012 in de Frauenkirche in Dresden. Van dit concert komt niet alleen het idee voor de cd maar ook een deel van de opnamen. Met zijn verschillende hoven, vorstendommen en kerken, kende het land dat we nu kennen als de Tsjechische Republiek, muziekcentra als Dresden, Praag en Wenen.

De Boheemse muziekgeschiedenis begon volgens Güttler niet met Smetana en Dvorák, maar in de 17de eeuw met vandaag veel minder bekende componisten als Pavel Josef Vejvanovský, Johann Heinrich Schmelzer of Heinrich Ignaz Franz Biber. Met de uitvoering van hun opvallend mooie muziek, reconstrueert Güttler als het ware de kersttraditie van Bohemen en biedt hij (her)ontdekkingen in de ons anders heel vertrouwde muzikale taal van de barok. De Frauenkirche in Dresden, die door de eeuwen heen altijd al een centrum geweest is van de verscheidenheid aan  historische stromingen, is voor de trompettist en dirigent dé plek voor deze muzikale herontdekkingen en de voorstelling van een prachtige, feestelijke kerst cd.

Feestelijke barokmuziek

De titel “Böhmische Weihnacht” staat voor feestelijke barokmuziek uit het hart van Europa. Van daar uit trokken componisten naar alle belangrijke muziekcentra van Europa, reden waarom de beroemde Charles Burney de uitdrukking “het conservatorium van Europa” bedacht. Deze nieuwe cd van de trompettist en dirigent Ludwig Güttler biedt sfeervolle kerstmuziek buiten het vertrouwd kerstrepertoire, feestelijke muziek voor koperblazers, pastorale sonaten en cantaten en  misgezangen van Boheemse componisten die ons in de tijdloze kerstsfeer brengen. Kleurrijk, heel gevarieerd en heel genuanceerd musiceren Güttler en zijn muzikale metgezellen en laten ze de ster van Bethlehem schitteren in de harten van de luisteraars. Eén en al ontdekking. Warm aanbevolen.

Kerstreis

Voor hun programma kennen de muzikanten van German Brass geen grenzen. Nationale  grenzen worden overschreden en terloops wisselen ze met het grootste gemak verschillende muziekstijlen. Met hun  briljante mix van klassiek, jazz en hedendaagse muziek  fascineren ze de luisteraars. Op die manier vertelt dit top ensemble met hun unieke sound,  op hun kerstalbum “Kerstmis rond de Wereld”, het verhaal van hun kerstreis. En ze doen dit in het gezelschap van de gedreven jongens van het Beierse Windsbacher koor o.l.v. Martin Lehmann, die op hun beurt instaan voor energie en enthousiasme.  Van de prachtige kribbe reizen ze  naar Frankrijk. Bij hun vlucht over het kanaal genieten ze van de stilte van de Heilige Nacht om op tijd voor Kerstmis te landen in het Verenigd Koninkrijk. Na de daaropvolgende vlucht over Oost-Europa  bezoeken ze de besneeuwde toppen van Hollywood.

Deze droomreis van een heel speciale soort, vol  bekende melodieën gezongen door kinderen, inspireert niet enkel de fantasie van kinderen, maar houdt elke luisteraar in zijn ban. Ondanks veel overbekende melodieën, door de combinatie van koperblazers en de timbres van knapenstemmen, een bijzondere cd.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC