Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

“Een reusachtig fresco, een soort odyssee”, zo omschrijft Bertrand Chamayou het pianomeesterwerk Vingt Regards sur L’Enfant-Jésus van Olivier Messiaen. Geschreven in 1944, is het een monumentale, mystieke en iriserende opeenvolging van 20 blikken of beschouwingen over het kindje Jezus. Messiaen schreef ooit: “Het drama van mijn leven is dat ik religieuze muziek heb geschreven voor een publiek dat geen geloof heeft”. Bertrand Chamayou vindt dat de Vingt Regards “eerder een mystieke dan een religieuze ervaring is … Het wekt hetzelfde soort ontzag op als wanneer je een prachtige kathedraal binnenloopt of een glorieuze zonsondergang ziet. Je hebt het gevoel dat de tijd stilstaat.”

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Chamayou speelde het werk voor het eerst in 2008, het eeuwfeestjaar van Messiaen, maar het maakt al deel uit van zijn leven sinds hij negen jaar oud was. “Het was een openbaring … Ik denk dat ik kan zeggen dat de Vingt Regards een rol heeft gespeeld in het vormen van de manier waarop ik speel, de klank die ik produceer en mijn benadering als vertolker.”

Als aanvulling op deze twee uur durende mijlpaal van het repertoire, heeft Chamayou ook vijf korte muzikale hommages aan Messiaen opgenomen, geschreven in de jaren na zijn dood in 1992. Ze zijn van Toru Takemitsu, Tristan Murail, György Kurtág, Jonathan Harvey en Anthony Cheung.

Erato_logo

koop link*

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende