Messa da Requiem, een rariteit van Donizetti

*** Tijdens het Festival “Chopin and his Europe” in Warschau 2016 werd een uitzonderlijke compositie van Gaetano Donizetti uitgevoerd en door het Narodowy Chopin Instituut opgenomen. Een buitenkans voor liefhebbers van het requiemgenre en van minder bekend repertoire van Donizetti.

Enkele weken geleden hadden we dankzij de voorstelling van de Opéra Royal de Wallonie nog de kans Donizetti voor te stellen met La Favorite, een minder bekende Franse opera van zijn hand. Nog onbekender is ongetwijfeld de religieuze compositie Messa da Requiem. Donizetti componeerde deze mis als in memoriam voor de dood van zijn collega Vincenzo Bellini. Beide componisten waren in die periode werkzaam in Parijs voor het Théâtre Italien. Donizetti was vier jaar ouder dan Vincenzo Bellini en de meer loyale van de twee componisten. Het overlijden van Bellini in september 1835 aan een infectie van de ingewanden raakte Donizetti diep, en hij besliste om ter ere van zijn collega een requiem te componeren. Hij schreef aan zijn uitgever Ricordi: “Ik heb veel te doen, maar ik wil voor alles dit teken van vriendschap aan Bellini wijden.” Toch liet Donizetti een onvoltooid werk achter, waarbij drie delen van de misdienst ontbreken: Agnus Dei, Benedictus en Sanctus.

Dit werk dat Donizetti aan Bellini opdroeg, past op een Festival gewijd aan Chopin, want Bellini en Chopin frequenteerden niet alleen dezelfde artistieke kringen in de Parijse salons, maar waren als extreem gevoelige karakters ook zielsverwanten.

In de Messa da Requiem is uiteraard de operacomponist terug te vinden, met mooie frasen voor de solisten en dramatische koorpassages. Vooral de mezzo heeft prachtige vocale lijnen en Agnieszka Rehlis legt veel gevoel in haar warme stem. De tenor Jaroslav Březina klonk wat geforceerd en met een harde klank, terwijl de bas met gemak zijn belcanto-passages ten beste gaf en uitmuntte met een soepele vertolking. Het Confutatis Maledictis met de vier solisten en koor vormt een prachtig hoogtepunt. Het slotdeel Libera me is een indrukwekkende apotheose met ingetogen herhaling van het Kyrie Eleison. Dirigent Václav Luks zorgde voor een zeer geëngageerde uitvoering bij zowel orkest als koor – het Collegium 1704 en Collegium Vocale 1704 – beide ensembles door hemzelf in 2005 opgericht. De dvd laat ten slotte ook genieten van de mooie entourage van de prachtige kerk in Warschau, de Basilica van het Heilig Kruis, waar het requiem in augustus 2016 is opgenomen. Een waardevolle dvd voor Donizetti-fans en requiemverzamelaars.


  • WAT: Gaetano Donizetti (1797-1848) | Messa da Requiem
  • WIE: Natalia Rubiś (sopraan), Agnieszka Rehlis (mezzosopraan), Jaroslav Březina (tenor), Jiři Brückler (bas), Collegium Vocale 1704 en Collegium 1704 o.l.v. Václav Luks
  • UITGAVE: National Institute Frederick Chopin (NIFCDVD-006)

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC