Meer Stemmig Gent: een polyfone kaleidoskoop in Gent!

Op zaterdag 1 juli organiseert Meer Stemmig Gent voor de zesde keer op rij de Dag van de Polyfonie in en om de Sint-Baafsabdij en Sint-Machariuskerk, in hartje Gent. Met zijn unieke mix van hoogstaande programmering en no-nonsense gezelligheid timmert het ongetwijfeld stemmigste festival van Gent aan een stevige reputatie bij kenners en liefhebbers van oude muziek uit Gent en ver daarbuiten.

Dit jaar kan het onafhankelijke festival uitpakken met een topaffiche en zorgt met een openingsconcert op vrijdagavond 30 juni door het wereldberoemde Huelgas Ensemble voor een startschot van formaat! Na jaren afwezigheid in de Arteveldestad zijn Paul Van Nevel en de zijnen eindelijk opnieuw van de partij met een wervelend programma onder de titel Een Polyfone Kaleidoskoop, een bloemlezing van wereldlijke en sacrale muziek tussen 1350en 1650.

De hoofdaffiche op zaterdag 1 juli oogt opnieuw bijzonder aantrekkelijk en presenteert enkele toppers uit de Vlaamse en internationale oude-muziekscene. Het gedreven Kamerkoor El Grillo uit Gent (het enige niet professionele gezelschap) bijt de spits af in de namiddag met een programma rond de jarige Claudio Monteverdi en zijn relatie tot de stile antico. Het jonge Franse gambaconsort L’Achéron treedt aan om 17h30 met The fruit of Love, een Elizabethaans instrumentaal programma rond de muziek van Anthony Holborne. De avond wordt ingezet door Erik Van Nevel en Currende die de weinig gehoorde madrigaalcyclus ‘Le Vergine’ van Cipriano de Rore tot leven brengen in een gemengd vocaal-instrumentale uitvoering. De dag wordt in intimiteit besloten door de dames van het Tsjechische Tiburtina Ensemble die onder leiding van Barbora Kabatková de vroege Praagse meerstemmigheid tot leven weken!

In de marge van de vier hoofdconcerten wordt in samenwerking met Koor & Stem ook een workshop voor jeugdkoren georganiseerd ‘Incipit Polyphonia’ geleid door dirigente Inge Bollaert (El Grillo). Naar jaarlijkse gewoonte is er ook een vrij podium (dit keer voor jeugdkoren) en een interessante inleiding/lezing door musicologe Elise Simoens. Op de nabijgelegen site van de St.Baafsabdij kunnen polyfonieliefhebbers met reductietarief genieten van de fototentoonstelling 80 Days of Summer.

Meer info op de website


  • WAT : Meer Stemmig Gent
  • WIE: Kamerkoor El Grillo, L’Achéron, Currende, Huelgas ensemble
  • WANNEER:  Vanaf 1 juli 2017
  • WAAR: Gent
  • Foto: © Meer Stemmig Gent

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist