Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

© Sophie Nuytten - Museum Hof van Busleyden

Mechelse historische kerken zoeken extra vrijwilligers na recordjaar aantal bezoekers

De komende maanden gaan de Mechelse kerken op zoek naar extra vrijwilligers om ze open te stellen voor publiek. Met bijna 162.000 bezoekers tekenden de acht historische kerken in 2022 een absoluut recordjaar op. De Sint-Romboutskathedraal blijft met stip de meest bezochte locatie in Mechelen. Naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger (25 februari – 5 maart) doen de kerken een oproep voor meer vrijwilligers.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Dankzij meer dan 50 vrijwilligers zijn de acht historische kerken in Mechelen zes dagen op zeven te bezoeken. Naast de Sint-Romboutskathedraal gaat het om de Begijnhofkerk, de Sint-Pieter-en-Paulkerk, de Sint-Janskerk, de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk, de Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek, de Sint-Katelijnekerk en de Onze-Lieve-Vrouw-van-Leliëndaalkerk. Voor corona trokken de kerken zo’n 100.000 bezoekers per jaar, maar dat cijfer blijft stijgen.

Arthur Orlians, schepen van Gebouwen, eigendommen, monumenten: “Als stad hebben we de voorbije jaren ingezet op zowel de restauratie van enkele historische kerken als de restauratie van een aantal kostbare kunstwerken die er te zien zijn. Dat loont, want met bijna 162.000 bezoekers in 2022 zien we een sterke stijging in de interesse in ons Mechelse kerkpatrimonium. Bovendien merken we dat er nog een groeimarge is, zeker met de toekomstplannen die we nog met de historische kerken hebben.”

Uit publieksonderzoek blijkt dat bezoekers vooral komen voor de architectuur van de kerken, en doorgaans twee of drie kerken combineren tijdens hun bezoek aan Mechelen. Vrijwilligers staan in voor een publieksvriendelijk onthaal maar helpen bezoekers ook om het erfgoed in de kerken te ontdekken.

Kristl Strubbe, directeur Museum Hof van Busleyden: “De drie supersterren van de 17e eeuw, Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Jacques Jordaens schilderden beklijvende doeken voor de Mechelse kerken. Maar ook grootmeesters als Michiel Coxcie, Lucas Faydherbe, Theodoor van Loon en Theodoor Rombouts waren er actief, net als Maria Faydherbe, een van de eerste vrouwelijke beeldhouwers uit de Westerse kunstgeschiedenis van wie werk is overgeleverd. De komende jaren zullen we de museale beleving van het waardevolle erfgoed in onze kerken verder verdiepen, en daarvoor hebben we zeker extra vrijwilligers nodig.”

Museum Hof van Busleyden staat in voor de vrijwilligerswerking en coördineert de openstelling van de historische kerken. Wie interesse heeft om als vrijwilliger in te staan voor het onthaal van de kerken, kan zich aanmelden via torensaandedijle.mechelen.be

© Sophie Nuytten – Museum Hof van Busleyden

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende