Mayrig: To Armenian Mothers

In 1906 gaf Komitas een concert en een lezing in Parijs. Debussy kwam na het concert het podium op en knielde voor de Armeense componist (die ook priester, zanger en pionier van de etnomusicologie was) en riep uit: “Ik buig voor uw genie, eerwaarde vader.

“Komitas is de stem van het land Armenië, van zijn kerken en zijn stenen die vele eeuwen hebben gezwegen”, vertelt violist David Haroutunian. Samen met de gepassioneerde mezzosopraan Eva Zaïcik en de pianiste Xénia Maliarevitch brengt hij hulde aan deze grote musicus en aan de Frans-Armeense componist Garbis Aprikian, nu zesennegentig jaar oud. Deze erfgenaam van Komitas, een leerling van Olivier Messiaen, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de verspreiding van Armeense muziek, zowel klassiek als populair, in Frankrijk en daarbuiten. Het album opent met zijn Lamento, een prachtige evocatie van en ontroerend eerbetoon aan Komitas.

outhere-20211119231631-logo

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist