Lyriek in ijzige verstarring

**** Bo Skovhus kreeg op deze site al goede punten voor zijn opname van Die schöne Müllerin van Franz Schubert (link naar tekst, juli 2017). Met Winterreise voltooide hij de opname van de drie grote liedcycli en werkte daarvoor opnieuw samen met pianist Stefan Vladar. De bariton bevestigt zijn talent als groot liedzanger.

De vertolkers zetten er flink de pas in bij Gute Nacht, een snel begin dat tegelijk een zekere spanning creëert. Ook bij andere “felle” liederen zoals Der stürmische Morgen gaan ze er flink tegenaan. Maar dat wil zeker niet zeggen dat ze ongenuanceerd te werk gaan. Integendeel. In de intieme liederen is de spanning verinnerlijkt en het tempo precies gekozen om nooit monochroom of eentonig te worden. Zo klinkt Auf dieser ganzen Reise, het slotvers van Der greise Kopf, lang en moeizaam. In zijn tenoraal baritontimbre legt Skovhus een nooit overdreven vibrato en de stem intoneert waar gepast frêle en fluweelachtig. Hij zingt met veel tekstbetekenis en legt fijne nuances. Luister maar naar de manier waarop hij Fein Liebchen zingt in het eerste lied, geweinet in Gefror’ne Tränen of süssen Traum in Der Lindenbaum. Das Wirtshaus zet hij in met een toon als een treurig begrafenislied en Stefan Vladar speelt parallel de begeleiding als een uiterst trage marcia funebre. In het slotlied Der Leiermann is de moedige toon van het eerste lied ondertussen in pure verstilling uitgemond.

Skovhus is een toonbeeld van de gecultiveerde liedzanger, met een perfect legato en een uitmuntende stembeheersing. Stefan Vladar is aan de piano zijn perfecte partner en eensgezinde bondgenoot. Een cd die de zanger als aangrijpend en zeer persoonlijk vertolker presenteert en die naast de meest sublieme opnamen kan staan – die voor mij persoonlijk Ian Bostridge en Matthias Goerne zijn. Deze opname doet me ernaar uitkijken Skovhus nog eens live te zien in Das Floss der Medusa van Hans Werner Henze, binnenkort te zien in De Nationale Opera Amsterdam in de reeks Opera Forward.


  • WAT: Franz Schubert (1797-1828) | Winterreise
  • WIE: Bo Skovhus (bariton) en Stefan Vladar (piano)
  • UITGAVE: Capriccio C5291

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC