Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

LUNALIA ‘LIFT OFF’

Het jaarlijkse gratis openingsfeest van het Festival van Vlaanderen Mechelen LUNALIA was weer een prachtig boeket van muziekstijlen. België nam dit voorjaar het Europees voorzitterschap op zich. Mechelen neemt logischer wijze Europa als uitgangspunt voor het stadsthema :Construct Europe. LUNALIA speelt daarop in met een motto dat de  meerstemmigheid van Europa belicht. Het openingsfeest is een teaser via korte concerten van wat het festival de komende weken in petto heeft: van klassiek, volks tot experimenteel.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Amaranthe

We startten onze kennismakingsronde in de Sint-Romboutskathedraal met koormuziek gebracht door Amaranthe, een jong dameskoor uit Oudenaarde onder leiding van Johannes Dewilde.  Een topkoor dat reeds gelauwerd werd met een keur aan prijzen. Tijdens de World Choir Games 2021, de grootste internationale koorwedstrijd ter wereld, werd Amaranthe wereldkampioen in onder andere de categorie Vocal ensembles and chamber choirs of equel voices, dat met een monsterscore van maar liefst 98,38 %. In 2023 verdedigden ze deze titel succesvol in Zuid-Korea. Ze brengen een waaier liederen uit Canada, Letland, Spanje, Polen, Slovenië en België met verschillende tempi. De akoestiek van de Sint-Romboutskathedraal verleent hun optreden extra grandeur. De klanken resoneren door de immense ruimte. Je maakt even deel uit van de magie, de grootsheid van a capella koormuziek. Stemmenpracht die niemand onberoerd laat. In enkele van hun liedjes zit een choreografie verweven. Niets spectaculair, sober, eenvoudig, maar toch verrassend.

Belgriego

We steken de straat over richting CC Mechelen, Kerk voor een kennismaking met Belgriego, een ensemble van Griekse en Spaanse vrouwelijke musici en zangeressen die elkaar in België gevonden hebben: Elina Markatatou, mandoline; Maria Markatatou, gitaar, mandoline en luit; Sandra Vives Caudeli, dwarsfluit en piccolo; Beatriz Laborda, cello en percussie en Asimina Karamperopoulou & Maria Luces del Rio, zang. Hun woordvoerster vertelt dat hun repertoire niet direct bedoeld is voor een concertzaal maar wordt gespeeld op straten en pleinen. Tijdens LUNALIA Lift Off presenteren ze een selectie uit hun project ‘Noctívora’.  Gloedvolle, energetische muziek uit Griekenland, Spanje en Italië waar je blij van wordt. De tempi zijn stimulerend. Spontaan ga je mee het ritme aangeven.  Het gelukshormoon oxitocyne borrelt naar boven. Een bijzonder gesmaakte kennismaking voor alle toehoorders.

Stemmen van glas

Van het volkse naar het experimentele in de Kapel van het Diocesaan Pastoraal Centrum. In ‘Stemmen van glas’ gaan twee verschillende stemmen a capella in dialoog met elkaar: de klassieke mezzosopraan Maria Eichler en de jazz zangeres en performer Vigdis Hansa Elst. De twee in het zwart geklede dames wandelen rustig tussen het publiek naar voor. Met de rug naar het publiek toe beginnen ze klanken te articuleren. De mezzo-sopraan zingt flarden van repertoire, de jazz zangeres scat. Samen onderzoeken ze muzikale kwetsbaarheid door hun verschillen naast elkaart te leggen, en in duo een intieme muziekperformance te brengen van kleuren, teksten, zelfgeschreven composities en improvisatie. Ze laten woorden en klanken dansen en creëren zo een vredige cocon met toonguirlandes waar je rustig van wordt. Artistiek veeleisend en uitdagend. Een verbond tussen de monotonie van het vertrouwde en de prikkel van het onbekende.

Iva Bittová & Duo Jedlinsky en Fischer

Weer richting CC Mechelen, Kapel. LUNALIA Lift Off wordt feestelijk afgesloten door niemand minder dan de Tsjechische ster Iva Bittová met improvisaties en variaties op muziek uit Moravïe en Slovakije. Ze veroverde zowel de wereldpodia als het witte doek met haar fijnzinnige muziek en acteerkunst. Als begeleiders Jakub Jedlinsky, accordeopn en Pavel Fischer viool. De belangstelling was dermate groot dat er te weinig zitplaatsen waren. Artistiek directeur Jelle Dierickx keek van de zijlijn toe en zag dat het goed was. De méér dan ruime belangstelling voor het openinsgfestival belooft alvast voor de rest van het festival.

  • WAT: Openingsfeest FvV Mechelen – Lunalia
  • WIE: Koor Amarante, Belgriego, Stemmen van Glas, Iva Bittová Trio
  • WAAR & WANNEER: Mechelen centrum, meerdere locaties, zaterdag 13 april
  • FOTO’S: ©  Frank Emmers

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende