Lukas Pairon zijn naam kan je niet losmaken van het schenken van instrumenten aan minderbedeelden in binnen- en buitenland. Meer nog dan alleen maar ‘een geschenk geven’ is het die muziekinstrumenten leren herstellen, stemmen en, natuurlijk, bespelen.
Dit werk in vooral armere buurten en ontwikkelingsgebieden bracht de stichter van Music Fund, de organisatie die groeide uit zomaar eens een keertje in de Palestijnse gebieden muziekinstrumenten te geven, kreeg internationale aandacht en veel navolging. Na 20 jaar actief te zijn in het vermaarde Ictus ensemble, ging hij opnieuw studeren en doctoreren. Zijn project paste niet in de faculteit musicologie en zo is hij sinds 2019 doctor in de Politieke en Sociale Wetenschappen.
Het bleef niet bij een doctoraatsthesis alleen. Het boeiende en leerrijke verhaal is nu te boek en vertelt over de inzet in voornamelijk Congo. Daar slaagde de auteur erin om zogenaamde ‘heksenkinderen’ en leden van straatbendes via de muziek een nieuw leven te bezorgen, althans zo ervaren en zeggen deze veelal nog jonge mensen het met veel enthousiasme zelf. Ze leiden nu een leven vol muzikale passie, hun redding… .
Dit alles en veel meer kan je vandaag lezen in het boek ‘Music Saved Them, They Say’. Een stevig werk, in het Engels en uitgegeven bij de vermaarde Amerikaanse uitgeverij Routledge, New York.
Klassiek Centraal ging in gesprek met dr. Lukas Pairon. Exclusief voor ons webmagazine vertelt hij, in volle coronaperiode die ook hem thuis gehouden heeft, online zijn boeiende verhaal. De kwaliteit van de opname is hierdoor niet de allerbeste – in coronatijden werken we met de middelen die beschikbaar zijn.
- WAT:”Music Saved Them, They Say”
- WIE: Lukas Pairon
- UITGAVE: Routledge NY – LCCN 2020003691 (print) LCCN 2020003692 (ebook) – ISBN 9780367456757 (hardback) ISBN 9781003024736 (ebook)
- FOTO’S: cover boek – Routledge New York, portretfoto – Mo Magazine
- Meer info over Lukas Pairon zijn werk in DR Congo vindt u op zijn website: