Ludwig Van Beethoven te boek via Richard Wagner

150 jaar is het geleden dat Richard Wagner een opstel schreef bij de herdenking van de 100ste geboortedag van Ludwig Van Beethoven. Misschien zijn dit opstel en nog andere uitvoerige teksten van Wagner in onze geëvolueerde tijd opnieuw ogen openend…

In een forse inleiding kruipt vertaler/ auteur Philip Westbroek als het ware in de huid van Richard Wagner zodat hij vanuit Wagners ogen mee kan kijken naar diens beleving van de muziek van Beethoven. Wagners respect voor Beethoven was enorm – nu ja, wie had in die tijd géén respect voor Beethoven en diens nog steeds tot de verbeelding sprekende nalatenschap, zijn schenking aan de mensheid? Maar het genie Wagner was zo gegrepen dat hij amper andere muziek schreef dan zijn vernieuwende opera’s, een totaalspektakel dat de operawereld én de muziekwereld ondersteboven zou zetten, op, gelukkig, zeer positieve wijze. Net zoals de Beethoven deed met zijn muziek. Vond Wagner zich een beetje ‘de Beethoven van het muziektheater’, of juister geformuleerd, het ‘Gesamtkunstwerk’?

De Negende Symfonie is door Wagner uitvoerig besproken. In het boek verzamelt de Nederlandse auteur drie teksten in Nederlandse vertaling over die Negende. Verder het reeds vermelde opstel rond 100 jaar Beethoven en een aantal programmatoelichtingen. De hoofdschotel is het opstel, maar ook de tekst om en rond een voordracht over de Negende Symfonie is niet de minste.

Wagner en Beethoven of beter, Beethoven en Wagner, twee grootheden die elkaar aanvullen zonder dat dit voorzien was noch de bedoeling kon zijn. Ludwig Van Beethoven overleed in 1827 en Richard Wagner werd in 1813 geboren. Wagner was nog veel te jong bij Beethovens overlijden om eventueel al in aanmerking te kunnen komen en/of gezien te worden als een of meer nog dé opvolger op een of andere wijze van Beethoven. En toch mogen we stellen dat Wagner het via een andere muzikale weg is geworden en door zijn Gesamtkunstwerk, met o.m. ouvertures die haast symfonieën op zich zijn, de aanvulling is van Beethovens levenswerk. Wie zal het bevestigen of ontkennen… Misschien vindt u de waarheid wel in dit boek.


  • WAT: Beethoven – Richard Wagner
  • AUTEUR: Philip Westbroek
  • UITGAVE: Uitgeverij Ijzer, Utrecht. ISBN 978 90 8084 199 8
  • FOTO’S: © Tammy Van Nerum / Het Parool (Philip Westbroek), © Uitgeverij Ijzer (cover boek) en © Klassiek Centraal (compilatiefoto Beethoven/Wagner)
  • BESTEL HIER: EPO

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: