L’Opéra, een bijou in de Kaufmann-discografie

Nominatie Gouden Label – De titel van deze cd dekt precies de lading. Niet zomaar “opera” – dat zou banaal zijn – maar “L’Opéra”, want de opname geeft een doorsnede van grote tenoraria’s van het Franse repertoire. Kaufmann selecteert ze uit werk van Meyerbeer tot Bizet over Gounod, Massenet, Thomas en enkele anderen. Hij beperkt zich niet tot de bekende toppers, maar presenteert ook minder bekende fragmenten, zoals Le Roi d’Ys van Edouard Lalo of de Grand Opéra La Juive van Fromenthal Halévy.

Van in het begin van zijn carrière heeft Kaufmann een grote belangstelling voor de Franse opera. Vainement, ma bien-aimée uit Le Roi d’Ys is een van de eerste stukken die hij reeds op de Hochschule gezongen heeft, met zijn toen nog veel lichtere hoogte dan de stevige stem die hij nu heeft. Een lichtheid die ik me ook nog goed herinner van zijn eerste Faust in 2002 in Berlioz’ La Damnation de Faust in de Munt onder leiding van Antonio Pappano. Ondertussen is de stem (en de man) geëvolueerd en rijper geworden. De cd is zowat een opeenstapeling van alle positieve kenmerken die we aan Jonas Kaufmann kunnen toeschrijven: baritonale stevigheid (vooral in de recitatieven), stemvastheid in de hoge noten, prachtige pianissimi (het tedere Le Roi d’Ys, of op het einde van de aria van Roméo), mooie frasering en feilloze Franse dictie. Voeg daar een uiterst nauwkeurig tekstgevoel bij waardoor de inhoud van de aria’s wisselt van zachte dromerigheid (Mignon), naar overtuigde dramatiek (Carmen). Pourquoi me réveiller uit Massenets Werther is gewoon hemels. In het duet uit Les Pêcheurs de Perles verbluft Kaufmann met de kleuren in zijn stem en past hij in de verhalende toon een subtiele verzachting toe. Er is ook de mooie harmonie met bariton Ludovic Tézier, een bariton met wie Kaufmann al meermaals samen zong. Misschien is dit vrij populaire duet eindelijk de aflossing voor het gedoodverfde – zij het ook mooie – duo Jerry Hadley-Thomas Hampson.

Pas nog was Jonas Kaufmann te beleven in de Parijse Opéra als Don Carlos in de Franse vijf-bedrijven-versie van Verdi’s opera. Zijn partner als Elisabeth was Sonya Yoncheva, die op de cd ook de paar sopraanpartijen zingt. Wie de voorstelling zag, live of via de tv-uitzending op ARTE, zal reikhalzend naar deze cd met Franse opera-aria’s uitkijken. Het Bayerisches Staatsorchester is onder leiding van Bertrand de Billy een fijne meewerkende partner. Wie van Jonas Kaufmann houdt (en welke operaliefhebber doet dat niet?), kan deze cd niet missen! Ze is bovendien luxueus uitgegeven met interessante toelichting en een interview met de star himself.


  • WAT: L’Opéra
  • WIE: Jonas Kaufmann, Bayerisches Staatsorchester o.l.v. Bertrand de Billy
  • UITGAVE: Sony Classical 88985390832

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC