Looking for Cole, Amerikaans icoon en wereldburger

**** Deze titel is simpelweg een citaat van Wilfried Van den Brande, grote bewonderaar van Cole Porter, maar veel meer dan dat. Hij zette deze grote Amerikaanse muzikant bij ons terug in de schijnwerpers, letterlijk en figuurlijk. Looking for Cole, de dvd die Warner Classics vorig jaar uitbracht, is zowat de kers op de taart van het schitterende onderzoekswerk dat de Vlaamse bas gedurende jaren uitvoerde.

Niet elk Vlaams zanger slaagt erin op te treden in de prestigieuze Carnegie Hall in New York, samen met zijn pianist Dirk Baert. Het is maar een van de toffe passages op de dvd waar Wilfried Van den Brande uiteraard bijzonder fier kan op zijn. Maar naast zijn schoenen loopt de zanger er niet van. Het stimuleerde hem wel tot gestaag voortwerken aan zijn onderzoek naar leven en werk van de componist met als resultaat in 2014 een doctoraat en nu een boeiende dvd als verhaal over zijn zoektocht naar de componist.

We hebben op Klassiek Centraal Wilfrieds traject doorheen leven en werk van Cole Porter al eerder gevolgd. Hij kreeg het Gouden Label in 2011 voor A Tribute to Cole Porter, een verzameling van 5 cd’s waarin Wilfried Van den Brande zich niet beperkte tot de toppers van Cole Porter, maar op zoek is gegaan naar verborgen schatten van deze tijdgenoot van Gershwin en Irving Berlin. Er waren de concerten in de Roma, de vijftiendelige serie concerten in de Borgerhoutse Rataplan en het Cole Porter Festival in Brugge in 2014, het jaar waarin de vijftigste verjaardag van het overlijden van Cole Porter herdacht werd.

Boeiend en stijlvol

In zijn optredens bouwde de zanger telkens een mooi verhaal op rond de figuur van Cole Porter, met populaire standards maar ook minder bekende songs. Hij praatte ze aan elkaar met korte stukjes tekst over leven en tijd van Cole Porter en riep op een levendige en spontane manier een beeld op van de man, zijn kunst en zijn tijd. De concerten lijken als het ware een vingeroefening en live voorproef geweest voor wat vijf jaar later een boeiende en stijlvolle dvd oplevert.

Op cd’s en concerten brengt Wilfried van de Brande de nummers met zijn mooie warme basstem met jazzy sound. Hij leeft zich volledig in de tekst in, die hij bovendien volledig verstaanbaar en met uitstekende dictie zingt. Zo neemt hij de toehoorder helemaal mee in die muzikale wereld. Even goed als verteller boeit hij de kijker voortdurend.

Robert Kimbell

Voor de dvd reisde hij zowat de wereld af – naar alle plekken waar Cole Porter verbleef. Het levert leuke taferelen op, zowel in Amerika als in Venetië of Parijs. Hij had contact met alle instanties die ook maar enigszins betrokken zijn bij het levendig houden van het repertoire van Cole Porter. Wilfried Van den Brande kreeg de volledige steun van de Cole Porter Trust in Amerika en vooral van muziekhistoricus Robert Kimbell, die veel authentiek materiaal ter beschikking heeft gesteld.

De dvd toont de weg die Van den Brande afgelegd heeft om tot een van de belangrijkste experten van leven en werk van Cole Porter uit te groeien. De indrukwekkende kennis die hij beetje bij beetje verzamelde en opbouwde, wordt evenwel helemaal niet op een belerende of pedante wijze opgedist. Je kijkt met verwondering, bewondering en sympathie: sympathie die zowel voor Porter als voor Van den Brande groeit. Verrassend wat de zanger allemaal terechtgebracht heeft. De gesprekspartners zijn stuk voor stuk boeiend en vol engagement, of ze nu wetenschappers zijn, liefhebbers (zoals Kurt Van Eeghem of kardinaal Danneels) of collega muzikanten zoals Wim Henderickx. De fragmenten uit concerten zijn een mooie afwisseling voor de documentaire delen. Alleen jammer dat de voertaal steeds Engels is – zonder Nederlandse ondertiteling. Het kost de dvd een ster.

Een dvd waar je met bewondering en vooral met een warm gevoel naar kijkt. Niet uitsluitend voor fans, maar met grote kans dat wie kijkt ook fan wordt. Een mooie dvd voor een gezellige winteravond.


WAT: Looking for Cole
WIE: Wilfried Van den Brande, Wayne Marshall, Brussels Philharmonic, Dirk Baert, Kim Criswell e.a.
UITGAVE: Warner Classics/EuroArts dvd 880242614186

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC