Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!
Stichting Logos organiseert elke donderdag een streaming concert vanuit haar eigen zaal in Gent. Op 4 maart (20uur) is er vanuit het ‘Tetraëder’ een uitvoering van Equilibrium voor het groot robotorkest van de Belgische componist Alain van Zeveren. Lezers van Klassiek Centraal kunnen het concert nu al in avant-première beluisteren (zie link onderaan de pagina).
Logos is het Centrum voor Experimentele Muziekproduktie. Het richt zich op het eigentijdse creatieve muziekleven. Meest in het zicht lopen de wekelijkse concerten met interactieve robots en uitvoerders. Logos heeft intussen 50 jaar ervaring in het gebruik en de ontwikkeling van muzikale interfaces (draadloze gesture control, real time geluidsanalyse, microwave radar, sonar, versnellingssensoren, pyrodetektors, lichtsensors, myoelektrische toestellen, hersengolven, etc.). Verder huisvest Logos een werkplaats voor experimentele muziekproduktie en een documentatiecentrum over hedendaagse muziek.
Logos is het geesteskind van Godfried-Willem Raes (Gent, 1952), voormalig hoofddocent musicologie aan de RU Gent en oud-docent compositie aan het Koninklijk Conservatorium in die stad. Zijn wetenschappelijk onderzoek richt zich vandaag in eerste plaats op problemen van de menselijke muzikale expressie. Daarnaast houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van technische apparatuur ten behoeve van de kennisverwerving en van het praktische musiceren. Raes is eveneens actief als onderzoeker verbonden aan ORCIM (Orpheus Instituut), waar bij zich bezighoudt met het muzikaal erfgoed van de technologie-gebonden muziek van de 20e eeuw. Als componist richt hij zijn focus op kamermuziek. Als uitvoerend musicus legt hij zich vooral toe op de zgn. ‘extended techniques’. Hij geeft vaak concerten met digitale elektronische en elektroakoestische zelfontworpen instrumenten. De jongste decennia trekt hij vooral op met het Logos robotorkest, een ensemble waarin dans, performance en muziek op synergetische wijze worden samengebracht.
Alain van Zeveren (1963) is componist, arrangeur, producer en uitvoerend muzikant. Hij speelde hij met jazz-iconen als Dave Pike en Toots Thielemans. Later werd hij lid van de pop-rockgroep The Radios waar hij piano en accordeon speelde. Daarna legde hij zich vooral toe op het componeren, arrangeren en produceren van muziek voor televisie, film en theater. Het stuk dat donderdagavond wordt gespeeld is een reis om de wereld van de muziekgeschiedenis in 20 minuten. De trip begint met een murmelende fuga op orgel dat via een dromerig glockenspiel soepel overgaat in repetitieve loopjes van keyboards en percussie. Na een samenspel van percussie en golfslaggeluiden komt een barpianist de sfeer opvrolijken. Het stadse leven stroomt binnen via jazzy upbeat trillers van een groepje strijkers met stampende en ongeduldige claxons op de achtergrond. Het stuk eindigt barok met een entertainende twist: een fugatisch thema van de vibrafoon met de trombone als basso continuo.
Godfried-Willem Raes
Alain van Zeveren