Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Klassiek Centraal

  • Sopraan Lieselot De Wilde wint Ultima Mu...

Sopraan Lieselot De Wilde wint Ultima Muziek

Brussel/Antwerpen, 4 mei 2022 – Op dinsdag 10 mei reikt de Vlaamse Gemeenschap de Ultimas 2021 uit tijdens een liveshow in deSingel. De Vlaamse cultuurprijzen worden uitgereikt aan 13 laureaten, in evenveel categorieën, als erkenning voor hun verdienste in de socio-culturele sector. Actrice en theatericoon Reinhilde Decleir ontvangt de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste als bekroning voor haar carrière. De Untima Muziek gaat naar sopraan Lieselot De Wilde

Over de Ultimas

De traditie van de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen ontstond in 2003. Sindsdien reikt de Vlaamse overheid elk jaar 12 prijzen uit, in evenveel categorieën, aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. De laureaten worden gekozen door een jury van deskundigen.

Bij de editie Ultimas 2021 wordt hier voor het eerst een Publieksprijs aan toegevoegd, voor artiesten of organisaties die in het afgelopen jaar bijdroegen aan de verbreding van de cultuur, maar die niet meteen in de bestaande Ultimas-categorieën passen. De winnaar van de Publieksprijs wordt pas tijdens de awardshow onthuld.

Alle laureaten ontvangen op 10 mei een fysieke award. Die is speciaal voor de gelegenheid in een nieuw kleedje gestoken door beeldend kunstenaar Daan Gielis (°1988). Daarnaast is er voor elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro. Uitzondering hierop is de winnaar van de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste, die een som van 20.000 euro ontvangt als bekroning van een integrale carrière.

© Michiel Devijver

Ultima Muziek: Lieselot De Wilde

De jury draagt Lieselot De Wilde voor als laureaat voor de Ultima Muziek 2021.

Sopraan Lieselot De Wilde behaalde haar diploma bij Dina Gossberger en Katelijne Van Laethem aan het Lemmensinstituut met grote onderscheiding. Lieselot is een heel veelzijdige zangeres die diverse muziekstukken brengt: van middeleeuwse tot hedendaagse composities. Ze houdt van creatieve en avontuurlijke projecten waar ze ook andere van haar passies in kwijt kan zoals theater, poëzie en improvisatie.

Samen met jazzgitarist Peter Verhelst vormt ze de kern van het ensemble Bel Ayre dat in 2011 werd uitgeroepen tot Selected Promising Ensemble op het Festival Laus Polyphoniae (Antwerpen). Met pianiste Gabi Sultana vormt ze een duo voor improvisatie en creatie van hedendaagse muziek.

Lieselot werkt met LOD muziektheater in de producties Muur, Meneer Afzal, Huis der verboden muziekjes en L’Inconnue de la Seine, en kreeg hierdoor de kans om samen te werken met Spectra, Asko/Schönberg, Lucelin, Dick van der Harst, Dominique Pauwels, Thomas Smetryns, Pieter De Buysser, Inne Goris, Frederik Neyrinck en vele andere.

Daarnaast is ze een veelgevraagde zangeres voor het creëren van hedendaagse muziek van componisten zoals Frank Nuyts, Dick van der Harst en vele andere. Ze was een van de drie solisten in de opera The Wasp Factory van de IJslandse componist Ben Frost en tourde hiermee naar onder andere Bregenzer Festspiele, Royal Opera House Covent Garden en Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Met oude muziekensembles Psallentes, Chœur de Chambre de Namur en Encantar nam ze verschillende albums op. Ze is verder ook te gast bij ensembles als Zefiro Torna, Vox Luminis, Canto LX of het Noors Solistenkoor. Ze koestert een nauwe samenwerking met Korneel Bernolet en zijn ensemble Apotheosis en nam hiermee een album op rond ‘Cantates Françaises’ van Nicolas Bernier bij het label Etcetera. Ook van Bel Ayre verscheen een plaat rond de Napolitaanse ‘Canzoni Popolari’ (populaire liederen).

In 2014 werd ze geselecteerd voor de prestigieuze Luzern Festival Academy waar ze als eerste sopraansoliste zong in Luciano Berio’s Coro onder dirigent Sir Simon Rattle. Lieselot werd ook laureate van de wedstrijd Dexia Axion Classics met een eerste prijs.

Ook toen de coronapandemie in 2020 in volle hevigheid toesloeg, slaagde Lieselot erin om ons met haar multimediale project Around The World in 72 Songs mee te voeren op wereldreis. Met dit project benadrukte Lieselot de kracht van muziek als universele taal en wou ze ook vrouwelijke singer-songwriters promoten. Ze vervolgde haar succesverhaal in 2021 met een andere sterkhouder Cupid and Death, een productie van het internationaal gelauwerde Ensemble Correspondances.

In de nabije toekomst creëert ze de rol van dichter Arthur Rimbaud in Dominique Pauwels’ eerste opera L’Autre Hiver (LOD muziektheater) voor het festival OPERA XXI. Ook werkt ze momenteel aan het Figurines-project, dat een reeks kunstwerken en performances zal zijn waarin ze het heeft over kunstenaarschap en de menselijke conditie vanuit haar persoonlijke en vrouwelijke perspectief. Het project gaat volgend jaar in première in het Concertgebouw Brugge, in het kader van hun makerstrajecten, waar De Wilde gedurende de komende twee seizoenen aan participeert.

De jury hoopt dat de Ultima voor deze talentvolle sopraan een stimulans mag betekenen om haar rijke parcours in alle veelzijdigheid verder te bewandelen.

“De carrière van de Vlaamse vocale artieste, performer en maker Lieselot De Wilde bruist van tomeloze veelzijdigheid en creativiteit. Ze treedt op met oude muziek, hedendaagse muziek, liederen, muziektheatercreaties en haar eigen creatieve projecten.”

Details:

Titel:

  • Sopraan Lieselot De Wilde wint Ultima Muziek

Blijf op de hoogte

Elke donderdag sturen we een nieuwbrief met de meest recente berichten op onze website

– advertentie –

© 2024 klassiek-Centraal.be - Alle rechten voorbehouden.