Liedrecital in de Singel

Sopraan Iris Hendrickx en tenor Gilles Van der Linden brengen een liedrecital met werken van Schubert, Schumann, Liszt, Strauss en Tosti. Zij worden uitzonderlijk begeleid door Helmut Deutsch, één van de meest gevraagde pianisten voor lied- en kamermuziekbegeleiding, die al meer dan 40 jaar samenwerkt met internationale sterren zoals Hermann Prey, Elisabeth Schwartzkopf, Diana Damrau, Ian Bostridge en Jonas Kaufmann.

Hij mag dan ook terecht een instituut op zichzelf genoemd worden. De intieme toon, samenwerking met de stem en instrumentale woordverklankingen staan centraal in de lied-kunstvorm.

Helmut Deutsch is op deze vlakken al meer dan 20 jaar toonaangevend, zowel didactisch als uitvoerend op het podium, is één van de meest gevraagde pianisten voor lied- en kamermuziekbegeleiding.

Hij werd geboren in Wenen en studeerde piano, compositie en muziekwetenschappen aan het Weense conservatorium waar hij in 1967 met de Vienna Composition Prize werd bekroond.

Al tijdens zijn studies richtte hij zich op de begeleiding van kamermuziek en zang. Als een muziekpartner van wereldklasse heeft Helmut Duitse zich inmiddels in vrijwel alle vormen van kamermuziek verdiept. Zijn carrière begon met de beroemde sopraan Irmgard Seefried.

Tot de belangrijkste muziekpersoonlijkheden waarmee hij vervolgens samenwerkte behoren Juliane Banse, Barbara Bonney, Grace Bumbry, Ileana Cotrubas, Diana Damrau, Annette Dasch, Brigitte Fassbaender, Angelika Kirchschlager; Olaf Bär, Ian Bostridge, Matthias Goerne, Jonas Kaufmann, Mauro Peter, Hermann Prey, Thomas Quasthoff, Andreas Schmidt, Peter Schreier, Bo Skovhus, Klaus Florian Vogt, Michael Volle, Bernd Weikl en vele andere.

Helmut Deutsch realiseerde talrijke opnames waaronder de complete vocale werken van Johannes Brahms. Studenten van het Weense conservatorium genoten tussen 1967 en 1979 van de kennis die hij met hen deelde, evenals de studenten van zijn gegeerde masterclasses in Europa en Japan.

Helmut Deutsch is professor aan de Hochschule für Musik in München. Zijn concertcarrière bracht hem naar alle werelddelen en gaf hem de kans om in de belangrijkste muziekcentra en op de grootste festivals te gast te zijn. Zijn talrijke opnames vielen meermaals in de prijzen. Helmut Deutsch was tussen 1967 en 2011 hoogleraar aan de muziekhogescholen van Wenen en München. Vandaag is hij nog nauw verbonden als gastdocent aan verschillende Duitse muziekhogescholen en geeft hij cursussen in heel Europa.

De presentatie van het recital is in handen van Kurt Van Eeghem.

Het concert vindt plaats in de Blauwe Zaal van deSingel, Desguinlei 25, te Antwerpen op woensdag 12 april 2017 om 20:00 uur.

Tickets: € 27, € 22 (60+) en € 12 (studenten).

Reserveren: klik hier

Tip: U kan vooraf terecht in het Grand Café deSingel voor een hapje.


  • WAT: Liedrecital
  • WIE: Helmut Deutsch, Iris Hendrickx en Gilles Van der Linden
  • WAAR: deSingel, Antwerpen
  • WANNEER: woensdag 12 april 2017 om 20:00 uur
  • FOTO’S: m.t. & © Shirley Suarez

 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: