Licht der Welt – A Christmas Promenade

Het is alweer december, de laatste maand van 2021, dé feestmaand. Maar… gaan we met familie of vrienden Kerstmis en Nieuwjaar kunnen vieren want corona blijft resistent ons doen en laten bepalen. Het enige alternatief is gezellig cocoonen. Christiane Karg, de gereputeerde Mozartsopraan, begeleid door pianist Gerold Huber doet een duit in het zakje met een sfeervolle cd Licht der Welt – A Christmas Promenade met minder gekende kerstliederen uit de 19de en begin 20ste eeuw.

Het merendeel is van de Duitse componist Peter Cornelis (1824-1874) en Engelbert Humperdinck (1854-1921). Karg is van mening dat er binnen het kerstrepertoire nog veel te ontdekken valt, gelijk heeft ze. Ze ging ook grasduinen in het repertoire van kleppers zoals Gabriel Fauré, Camille Saint-Saëns, Jean Sibelius, Robert Schumann, Edvard Grieg, Gioacchino Rossini, Jules Massenet, Charles Gounod, Cécile Chaminade, Joseph Marx, Richard Strauss, Eduard Toldrà en Joaquin Nin Y Cataellanos. Voor haar geen melige kersthits, maar fijne quasi onbekende juweeltjes van kerstliederen.

The making of

Door corona werd vorig jaar haar contract met de Metropolitan in New York geannuleerd, waardoor ze geheel onverwacht een tiental weken thuis was, tot grote vreugde van haar zoontje. Eindelijk kon ze weer eens Kerstmis en Nieuwjaar in familieverband vieren. De familiale sfeer catapulteerde haar weer naar haar eigen jeugd. De speciale magie van die feestdagen met de allomaanwezige geur van zelfgebakken kruidenkoek. Ze nam de gelegenheid te baat om te gaan grasduinen in het kerstrepertoire. Enigszins tot haar eigen verbazing viel er nog veel te ontdekken.

Kerstliedjes zoals Stille Nacht en Jingle Bells zijn al duizenden keren in alle mogelijke combinaties opgenomen. Ze ging op zoek naar ander en beter. Voor een klassiek geschoolde zangeres is er in dit specifieke domein nog een schat aan materiaal te vinden, een enorme variëteit. Ze werd niet alleen getriggerd door de melodie, maar vaak ook door de poëtische teksten. Of het nu de ontroerende naïviteit van deze stukken is of de veel geraffineerdere harmonieën van Richard Strauss of een Joseph Marx, al deze kerstliederen hebben gemeen dat ze gezien worden door de ogen van een kind. De relatieve eenvoud van de kerstmelodie vraagt desalniettemin eenzelfde inzet en arbeid als voor het grote repertoire. Voor sommige liedjes werd ze bijgestaan door het Chor Das Bayerische Rundfunks o.l.v. Howard Arman.

De verstilde muziek en serene zang omsluit je als een warme deken. Een deugddoende ervaring in deze koude, donkere dagen waar het sinistere covid-virus nog altijd om de hoek loert. 

Wie nog een cadeautje zoekt voor onder de kerstboom vindt zijn gading bij Harmonia Mundi.


Informatie

  • WIE: Christiane Karg [sopraan], Gerold Huber [piano], Chor Das Bayerische Rundfunks o.l.v. Howard Arman
  • WAT: Licht der Welt – A Christmas Promenade
  • UITGAVEN: Harmonia Mundi
  • BESTELLEN: JPC

 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC