Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

LICHT! 800 Years of German Lied

Samen met het ‘Heidelberger Frühling International Liedzentrum’, de ‘Deutscher Musikrat’ en ‘NEUSTART KULTUR’ presenteren mezzosopraan Anna Lucia Richter en pianist Ammiel Bushakevitz een bloemlezing van 800 jaar Duitse Liedkunst. Dit project omvat optredens in concertzalen in heel Duitsland, masterclasses voor jonge zangers, radio-uitzendingen door de Südwestrundfunk en een cd-productie.

Met het album ‘LICHT! 800 Years of German Lied’ verkennen Anna Lucia Richter en Ammiel Bushakevitz de geschiedenis van het Duitse Lied vanaf het eerste ochtendgloren; van de vroegste muziek gecomponeerd in moderne notatie – hoofse liefdesliederen van Walther von der Vogelweide (1170-1230) en Oswald von Wolkenstein (1377-1445) – tot hedendaagse componisten van de Lied-traditie zoals Aribert Reimann en Wolfgang Rihm. Daartussen horen we J.S. Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Mendelssohn, F.Hensel, Wolf, Berg, Eisler en Kurt Weill.

Licht is de rode draad door dit album: het ‘eerste licht’, een term die astronomen gebruiken om het moment te beschrijven waarop het licht van een ster voor het eerst op de lens van een nieuw gebouwde telescoop valt, maar ook het ‘eerste licht’ in religieuze zin, het begin van de schepping. Ook de dualiteit licht/duisternis – goed/kwaad is door de hele muziekgeschiedenis terug te horen. Het album wordt afgesloten door terug te gaan naar het begin van dit licht. Zelfs vóór de troubadour liederen uit de Middeleeuwen, vóór de notatie van wereldlijke muziek, bestond het gregoriaans, de bakermat van de geschreven muziek. Met het laatste lied op dit dubbel album ‘Tria sunt munera’ (Gregoriaans gezang – begin 11e eeuw) is het verhaal van het licht rond: lux æterna.

Ammiel Bushakevitz begeleidt Anna Lucia Richter afwisselend op klavecimbel, clavichord, pianoforte, piano en hurdy-gurdy, een draailier die vanaf de 9e eeuw werd gebruikt zowel in wereldlijke als geestelijke muziek maar die op de achtergrond raakte bij de opkomst van orkesten in de 16e en 17e eeuw.


LICHT! 800 Years of German Lied

Anna Lucia Richter, mezzo
Ammiel Bushakevitz, piano

Label: Challenge Classic ⏐ CC 72965
Bestellen: JPC

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.